NRG Energys helårsresultat motsvarade inte analytikernas prognoser

Författad av: Wajeeh Khan
mars 2, 2021
  • NRG Energys helårsresultat motsvarade inte analytikernas prognoser för 2020.
  • Energiföretaget räknar med upp till 1,87 miljarder pund justerad EBITDA 2021.
  • NRG Energy steg med cirka 15% under gårdagens förhandel.

NRG Energy Inc. (NYSE: NRG) rapporterade sina finansiella resultat för 2020 igår som inte motsvarade analytikernas prognoser för resultat och intäkter. Företaget förklarade sin blygsamma prestation med de utmaningar de stått inför på grund av covid-19-pandemin, som hittills har smittat drygt 29 miljoner människor i USA och orsakat över en halv miljon dödsfall.

NRG Energys aktier rusade upp med cirka 15% under gårdagens förhandel och steg sedan ytterligare 1,5% sedan marknaden öppnat. Aktierna handlas nu till 30,62 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 15,75 pund per aktie i mars 2020.

NRG Energys 2020-resultat jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

NRG Energy sa att dess helårsresultat per aktie på GAAP-basis uppgick till 1,48 pund per aktie. Experter å andra sidan hade förväntat sig betydligt högre 2,50 pund i vinst per aktie under det nyligen avslutade året.

Energiföretagets intäkter sjönk med 7,4% på årsbasis till 6,52 miljarder pund. Som jämförelse förväntade sig analytikerna en högre intäkt på 6,83 miljarder pund för NRG Energy.

Det Houston-baserade företagets justerade årliga resultat före räntor, skatter och avskrivningar (EBITDA) uppgick till 1,43 miljarder pund. NRG Energy värderade sina kontanter från fortsatt verksamhet till 1,29 miljarder pund och det fria kassaflödet före tillväxt till 1,08 miljarder pund.

I separata nyheter från USA meddelade läkemedelsföretaget Perrigo plc igår att de kommer att sälja sin generiska läkemedelsverksamhet för 1,11 miljarder pund.

NRG Energys prognos för 2021

För 2021 förutspår NRG Energy att deras justerade EBITDA kommer att landa i intervallet 1,72 miljarder till 1,87 miljarder pund. Det förväntar sig upp till 1,31 miljarder pund i justerad kassa från verksamheten i år. VD Mauricio Gutierrez kommenterade resultatrapporten och sa:

”Vi fortsätter att utveckla vår kundfokuserade strategi med slutförandet av Direct Energy-förvärvet och dagens tillkännagivna försäljning av 4,9 GW fossila genererande tillgångar. Vår integrerade plattform fungerade bra 2020 och fortsatte att prestera under historiska förhållanden, vilket ytterligare validerade vår verksamhet.”

NRG Energy handlades i genomsnitt nästan platt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på under 2%. I skrivande stund värderas det stora amerikanska energiföretaget till 7,47 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 2,64.