Taylor Wimpeys helårsvinst före skatt rasade med 68%

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on mar 3, 2021
  • Taylor Wimpey rapporterar att resultatet före skatt föll med 68% under 2020.
  • Det brittiska företaget förklarar 4,14 pence per aktie i slutlig utdelning.
  • Taylor Wimpey plc värderar orderboken till 2,79 miljarder pund.

Taylor Wimpey plc (LON: TW) rapporterade igår att resultatet före skatt år 2020 såg en 68-procentig årlig nedgång, vilket matchade marknadens förväntningar. Företaget skyllde på den pågående covid-19-pandemin som påverkade försäljningen kraftigt under det nyligen avslutade året. De valde ändå att återinföra sina utdelningar igår.

Taylor Wimpeys aktier steg med mer än 1% under gårdagens förhandel och sedan med ytterligare 2% under nästa timme. Det förlorade emellertid nästan hela intradagsvinsten senare. Aktierna handlas nu till 1,66 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 1,0 pund per aktie i slutet av september 2020.

Taylor Wimpey förklarar 4,14 pence per aktie i slutlig utdelning

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Taylor Wimpey rapporterade 264,4 miljoner pund i resultat före skatt för helåret. År 2019 uppgick resultatet före skatt till betydligt högre 835,9 miljoner pund. Byggföretaget uppgav att de genererade 2,79 miljarder pund i intäkter 2020, vilket motsvarar en nedgång på 36% jämfört med året innan.

På justerad basis rapporterade det High Wycombe-baserade företaget 274,4 miljoner pund i vinst före skatt under det nyligen avslutade året, jämfört med föregående års 821,6 miljoner pund. I juni ifjol samlade Taylor Wimpey in 522 miljoner pund via en aktieförsäljning.

Taylor Wimpey förklarade 4,14 pence per aktie i slutlig utdelning för 2020 igår. Det brittiska företaget valde att slopa sin slutliga utdelning för 2019 i ett försök att stärka ekonomin under covid-19-pandemin som hittills har smittat drygt 4,1 miljoner människor i Storbritannien och orsakat över 122 tusen dödsfall.

Taylor Wimpey värderar sin orderbok till 2,79 miljarder pund

Under andra halvan av 2020 var tecknen på återhämtning uppenbara, enligt företaget. De uttryckte också förtroende för att verksamheten visat motståndskraft sedan början av 2021 och att de är väl positionerat för att upprätthålla sitt momentum under de kommande månaderna. Från och med den 21 februari värderade Taylor Woodrow sin orderbok till 2,79 miljarder pund, vilket var en ökning med 8% jämfört med föregående år.

I separata nyheter meddelade ultralågprisflygbolaget Wizz Air igår att passagerarantalet föll med 87% i februari på årsbasis på grund av den pågående hälsokrisen som har begränsat resor och turism.

Taylor Wimpey presterade ganska svagt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på mer än 15%. I skrivande stund har det brittiska byggföretaget ett börsvärde på 6,09 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 13,65.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust