ITV:s intäkter föll med 16% under 2020

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on mar 10, 2021
  • ITV:s intäkter minskade med 16% på årsbasis under 2020.
  • Medieföretaget rapporterar 325 miljoner pund i vinst före skatt för helåret.
  • ITV planerar att återställa sin utdelning så snart som möjligt.

ITV plc (LON: ITV) rapporterade ett minskat resultat före skatt för helåret igår. Företaget konstaterade att de första två månaderna av 2021 varit ganska utmanande, men uttryckte förtroende för att reklammarknaden sannolikt kommer att ta fart i mars och april.

ITV:s aktier, som du kan lära dig att köpa online här, föll med cirka 2,5% under gårdagens förhandel och tankade ytterligare 2% sedan marknaden öppnat. Aktien återhämtade dock hela intradagförlusten senare. ITV handlas nu till 1,24 pund per aktie, jämfört med 1,06 pund per aktie i början av året 2021.

ITV rapporterar 325 miljoner pund i vinst före skatt för helåret

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

ITV meddelade att resultatet före skatt 2020 uppgick till 325 miljoner pund. Föregående år bokförde de en vinst på 530 miljoner pund före skatt. Det FTSE 250-noterade bolaget genererade 3,26 miljarder pund i totala intäkter förra året, vilket motsvarar en nedgång på 16% på årsbasis.

Det brittiska företaget såg en nedgång på 11% på årsbasis för sina reklamintäkter samtidigt som deras studieintäkter minskade med 25% under 2020. ITV avnoterades från FTSE 100-indexet förra året i september, eftersom den pågående covid-19-krisen sänkte deras aktiekurs drastiskt.

Covid-19-pandemin har hittills smittat drygt 4,2 miljoner människor i Storbritannien och orsakat över 124 tusen dödsfall.

För det första kvartalet räknar ITV med att de totala annonsintäkterna minskar med nästan 6%. Medieföretaget förutspår dock att deras annonsintäkter kommer att stiga med cirka 8% i mars och med upp till 75% i april. I ett tillkännagivande tidigare i veckan avslöjade ITV planer på att fördubbla sina affärer med streamingplattformar i år.

ITV avser att återuppta sina utdelningar så snart som möjligt

ITV tillade vidare att utdelningarna kommer att återupptas så snart som omständigheterna förbättras. Enligt företagets föregående rapport, som publicerades i augusti 2020, bokförde medieföretaget ett minskat resultat före skatt med 93% under första halvåret.

Jämfört med 2019 förväntar sig det Londonbaserade företaget att åstadkomma permanenta årliga kostnadsbesparingar på ungefär 100 miljoner pund fram till 2022. Dess tidigare riktlinje låg på mellan 55 och 60 miljoner pund.

ITV plc gick tyngt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på nära 30%. I skrivande stund har det brittiska medieföretaget ett marknadsvärde på 5,02 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 16,64.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust