Prisanalys av Bitcoin: En serie on-chain- och tekniska faktorer sänkte BTC till under 55 000 dollar

By: Ilija Rankovic
Ilija Rankovic
Ilija är en handlare, analytiker, författare och konsult med bred erfarenhet inom finansbranschen. Han fokuserar på såväl traditionella marknader… read more.
on mar 15, 2021
  • Bitcoins pris förlorade 10% på bara 6 timmar.
  • Analytiker skyller på en kombination av kedjedata och tekniska faktorer för fallet.
  • BTC kämpar för närvarande för att hålla sig kvar över 56 350 dollar.

Bitcoins (BTC) pris sjönk 10% på bara sex timmar på grund av en kombination av negativ kedjedata och tekniska faktorer. Vad är nästa för Bitcoin, och bör du överväga att köpa BTC nu?

Grundläggande analys: Överdrivna positioner och lägre institutionell efterfrågan sänker priset på BTC

Bitcoins starka prisuppgång över 60 000 dollar och en ny ATH på 61 781 dollar följdes av ett plötsligt dopp som förde ned priset under 55 000 dollar. Även om ingen enskild anledning kan förklara prisfallet så går det att peka ut ett antal faktorer som bidrog till den plötsliga nedgången i Bitcoins pris.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Först och främst, även om Bitcoin lyckades passera nivån på 60 000 dollar under en kort period, misslyckades myntet med att etablera en stark närvaro ovanför den. Handel i sidled och en konstant kamp med 60 000-nivån ”bjöd in” björnar att ge sig in i leken.

Detta, vid sidan en negativ spread på börsen Coinbase jämfört med Binance, kan ha lett till en lägre institutionell efterfrågan. Som jämförelse hade tidigare viktiga nivåer (20 000, 30 000, 40 000 och 50 000 dollar) sett kraftigt positiva spreads.

”Misslyckandet med att få fotfäste över 60 000 dollar och prisfallet är sannolikt ett resultat av den platta till negativa premien på Coinbase – en stor ledstjärna för institutionell efterfrågan,” sa Ki Young Ju, VD för blockchain-analysföretaget CryptoQuant.

Därtill har adresserna som innehar 1 000 eller fler Bitcoins börjat kassera ut vinster de senaste dagarna, vilket ytterligare förstärkte den baisseartade känslan.

En annan viktig indikator, som många analytiker pekat på, var hur BTC nådde sin nya rekordnivå. Enligt Patrick Heusser, chef för Crypto Finance AG, är den senaste tillbakagången helt hälsosam, eftersom brottet över 60 000 dollar drevs av hävstångshandlare.

BTC:s veckovinst slutade ändå på 12,82%, vilket överträffade ETH:s vinst på 5,42% under samma period. Bitcoin har för närvarande ett marknadsvärde på 1,05 biljoner dollar, vilket är 61,5% av det totala kryptomarknaden.

I skrivande stund handlas BTC för 56 350 dollar, vilket motsvarar en prisökning på 4,23% jämfört med föregående månads värde.

BTC/USD teknisk analys: BTC finner starkt stöd vid 38,2% Fib retracement-nivån

Ett starkt björnsentiment på marknaden ledde till att BTC snabbt sjönk under 21-periodens och 4-timmars EMA och föll så lågt som till 54 555 dollar. Den största kryptovalutan sett till marknadsvärde fann dock stöd vid 38,2% Fib retracement-nivån och pressade sig upp över 21-periodens 4-timmars-EMA.

BTC/USD 4-hour chart
BTC/USD 4-timmarsgraf

Bitcoins RSI dök i takt med priset under mitten av värdeintervallet. Dess nuvarande värde ligger på 43.10.

BTC/USD 1-hour chart
BTC/USD 1-timmasgraf

Om vi tittar på timramen kan vi se hur Bitcoin doppade tidigt på måndagen. Men priset försöker långsamt återhämta sig när björnarnas närvaro avtar. BTC försöker för närvarande att stabilisera sig över 56 350 dollar och nästa starka motstånd är 23,6% Fib retracement-nivån vid 57 350 dollar. Samtidigt ligger dess första starka stödnivå vid 38,2% Fib retracement-nivån vid 54 615 dollar.

Det är värt att notera att de flesta analytiker tror att, även om den senaste prissänkningen var intensiv och plötslig, så var detta en hälsosam tillbakadragning.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money