Harley-Davidsons aktier fortsätter att handla på en tjurmarknad trots svaga Q4-resultat

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han älskar att… read more.
on mar 20, 2021
  • Harley-Davidsons sammanlagda intäkter minskade med 39,3% under fjärde kvartalet.
  • På helårsbasis minskade de totala intäkterna med 24%.
  • Harley-Davidson utnämnde Ryan Morrissey till chef för elfordon.

Aktierna i Harley-Davidson (NYSE: HOG) har haft en stigande trend i flera månader, och enligt den tekniska analysen så ser den positiva trenden ut att stå sig. Harley-Davidson beslutade om en kvartalsutdelning på 0,15 dollar per aktie, trots att covid-19-pandemin haft stor inverkan på deras verksamhet.

Grundläggande analys: Pandemins effekter påverkade främst den negativa rörelsemarginalen 2020

Harley-Davidson är en amerikansk motorcykeltillverkare som grundades 1903 och som har överlevt många ägarbyten, perioder med dålig ekonomi och intensiv konkurrens. Harley-Davidsons aktier har hittat ett starkt stöd över 30 dollar, men covid-19-pandemin fortsätter att påverka deras verksamhet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Harley-Davidson rapporterade sina Q4-resultat förra månaden. De totala intäkterna hade minskat med -39,3% på årsbasis till 530,96 miljoner dollar medan Q4 GAAP EPS låg på 0,63 dollar. De totala intäkterna minskade mer än förväntat, men resultatet för fjärde kvartalet påverkades också av 44 miljoner dollar i omstruktureringskostnader.

Sett till helåret minskade de totala intäkterna med 24%, medan nettoresultatet endast uppgick till 1,3 miljoner dollar under 2020. Trots detta beslutade styrelsen om en kvartalsutdelning på 0,15 dollar per aktie, vilket motsvarar en ökning på 650% från den tidigare utdelningen på 0,02 dollar.

Enligt ledningen skyddade Harley-Davidson sin likviditet och uppnådde betydande kontantbesparingar under ett utmanande 2020. Ledningen förväntar sig att nå kontantbesparingar på cirka 150 miljoner dollar i år.

”Den negativa rörelsemarginalen 2020 var främst driven av effekterna av covid och omstruktureringsåtgärderna och kostnaderna som en del av Rewire. När vi ser framåt tror vi att vår stadiga marginaltillväxt kommer att drivas av fokus på våra mest lönsamma motorcykelkategorier, optimering av hela vår verksamhet, ökad tillväxt av våra kompletterande verksamheter och bibehållande av en mager kostnadsstruktur för SG&A,” säger Gina Goetter, Chief Financial Officer på Harley-Davidson.

I mars utnämnde Harley-Davidson Ryan Morrissey till chef för elfordon och han planeras tillträda den 1 april.

Harley-Davidsons aktier kan stiga över motståndsnivån vid 40 dollar igen, men min åsikt är att det absolut finns bättre långsiktiga investeringsmöjligheter just nu.

Teknisk analys: 40 dollar representerar en stark motståndsnivå

Datakälla: tradingview.com

Harley-Davidsons aktier har backat från de senaste topparna över 43 dollar i januari och det aktuella priset ligger nu runt 35 dollar. De kritiska stödnivåerna är 30 och 25 dollar, samtidigt som 40 och 45 dollar representerar de viktiga motståndsnivåerna.

Om priset stiger över 40 dollar skulle det vara en signal att handla med aktierna och nästa mål kan då ligga runt 43 dollar, men om priset sjunker under stödnivån vid 30 dollar skulle det vara en säljsignal.

Sammanfattning

Harley-Davidson är ett stabilt företag med en bra position på marknaden, men det finns absolut bättre investeringsmöjligheter just nu. Harley-Davidsons aktier har hittat ett starkt stöd över 30 dollar, men covid-19-pandemin har haft stor inverkan på deras verksamhet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust