DAX-indexet fortsätter att handlas på en tjurmarknad. Här är nästa mål

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on mar 22, 2021
  • Tyska DAX-indexet föll i fredags till följd av rädslan för en tredje våg av pandemin.
  • Om priset stiger över 14 800 punkter igen kan nästa mål ligga runt 15 000.
  • Om priset sjunker under 14 000 punkter skulle det vara en tydlig säljsignal.

De europeiska aktierna försvagades på fredag till följd av rädslan för en tredje våg av covid-19-pandemin. DAX-index fortsätter att handla över stödet vid 14 500 punkter, men det finns fortfarande en risk för att ökad oro kan påverka priset ytterligare.

Tyska DAX-indexet lyckades stänga veckan i grönt trots prisfallet i fredags. Frankrike införde en ny månadslång lockdown i Paris och 15 andra regioner, och oron för den pågående pandemin fortsätter att påverka investerare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bekymmer över de långsamma vaccinationerna i vissa europeiska länder utgör också ett stort problem och hoppet minskar för en fullständig comeback för den ekonomiska verksamheten inom kort.

”Den nuvarande långsamma takten för vaccinationskampanjen lämnar lite hopp för att fullständigt upphäva restriktionerna efter slutet av den fyra veckor långa lockdownen. Den nya lockdown-åtgärden kommer att ha en betydande inverkan på den ekonomiska aktiviteten och ytterligare försämra de ekonomiska utsikterna för första delen av 2021,” säger Charlotte de Montpellier, ekonom med fokus på Frankrike och Schweiz vid ING.

Vissa analytiker är positiva och tror att många europeiska länder kommer att kunna lätta på restriktionerna under sommaren trots den långsamma vaccinationsprocessen. De ser ljuset i slutet av tunneln och upplever att det verkar som om det värsta är över.

Det är också värt att nämna att den Europeiska läkemedelsmyndigheten förra veckan rapporterade att AstraZeneca-vaccinet är säkert, trots stor oro över möjliga biverkningar, som blodproppar. En annan positiv nyhet var att EU publicerade handelsbalansen för januari som visade ett blygsamt överskott på 6,3 miljarder euro.

Den tyska ZEW-undersökningen visade att det ekonomiska sentimentet förbättrades i landet, men beslutsfattarna hoppas på en ekonomisk comeback först under andra halvåret. Europeiska centralbanken kommer att stödja ekonomin så länge pandemin fortsätter att sätta sin prägel på ekonomin och ECB:s prognoser kommer att få stor inverkan på aktiemarknaderna den närmaste tiden.

Teknisk analys: DAX-indexet förblir på en tjurmarknad

Datakälla: tradingview.com

DAX-index fortsätter att handla i en köpzon, och om priset stiger över 14 800 punkter igen kan nästa mål ligga runt 15 000. Om priset å andra sidan sjunker under 14 000 punkter skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 13 500 punkter.

Den tekniska analysen visar att 13 000 punkter representerar en kraftfull stödnivå, och så länge priset ligger kvar över detta stöd så finns det inga signaler om att trenden skulle vara på väg att vända.

Sammanfattning

Tyska DAX försvagades på fredag till följd av rädslan för en tredje våg av pandemin, men indexet lyckades ändå stänga veckan med vinst. DAX-index fortsätter att handla i en köpzon och om priset stiger över 14 800 punkter igen kan nästa mål ligga runt 15 000.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust