Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq steg i fredags när investerare förblev optimistiska för den ekonomiska återhämtningen

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han älskar att… read more.
on mar 29, 2021
  • Förra veckan steg Dow Jones med 1,4%, S&P 500 med 1,6%, medan Nasdaq försvagades med -0,6%.
  • Investerare fokuserade på aktier som kan dra nytta av den ekonomiska återhämtningen.
  • Federal Reserve höjde sin BNP-prognos för 2021 från 4,2% till 6,5%.

Den amerikanska aktiemarknaden stängde betydligt högre efter en volatil session i fredags och Wall Streets tre huvudindex steg när investerare satsade på en återhämtning som förväntas leverera den snabbaste ekonomiska tillväxten sedan 1984. Investerare fokuserade på aktier som kan dra nytta av att Federal Reserve höjde sin BNP-prognos för 2021 från 4,2% till 6,5%.

Dow Jones Industrial Average och S&P 500 kunde redovisa ett uppsving för veckan, medan Nasdaq Composite upplevde sin andra veckoförlust i rad. En positiv nyhet var att veckans sysselsättningsdata såg förbättringar, men stigande amerikanska statsräntor fortsätter att skrämma investerare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Federal Reserve kanske inte oroar sig för risken för högre inflation, men amerikanerna har redan börjat bekymra sig över potentiellt högre priser.

”Det finns viss oro där ute som konsumenter ser nu. De ser oljepriset stiga, varukostnaden går upp snabbare än kostnaden för tjänster och det finns mycket inflation i systemet,” säger BMO Wealth Managements investeringschef Yung-Yu Ma.

Antalet nya rapporterade covid-19-fall ökar igen och oro över en tredje pandemivåg kan öka trycket på finansmarknaderna. Det totala antalet amerikanska fall sedan pandemin började passerade 30 miljoner förra veckan, och mycket arbete kvarstår innan hälsokrisen kan anses vara avvärjd.

Covid-19-utmaningarna ignorerades dock av handlare förra veckan, men enligt analytiker är Wall Streets tre huvudindex uppåtriktade potential för närvarande begränsad.

S&P 500 steg med 1,6% under veckan

Förra veckan såg S&P 500 (SPX) ett uppsving med 1,6% och stängde till 3 974 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Om priset stiger över motståndet vid 4 000 skulle det bekräfta den hausseartade trenden för S&P 500, men om priset faller under 3 800 punkter skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fortsatt fall ned till 3 700 punkter.

DJIA steg med 1,4% under veckan

Dow Jones Industrial Average (DJIA) steg med 1,4% under veckan och stängde på 33 072 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Dow Jones Industrial Average fortsätter att handla i en köpzon, men om priset sjunker under 32 000 punkter kan nästa mål ligga runt 31 000.

Nasdaq Composite sjönk med -0,6% under veckan

Nasdaq Composite (COMP) sjönk med 0,6% under och stängde på 13 138 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Nasdaq Composite fortsätter att handla över 13 000 punkter, men risken för ytterligare prisfall är fortfarande inte över. Om priset faller under 12 500 punkter igen kan nästa mål ligga runt 12 000 eller till och med lägre.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden stängde betydligt högre efter en volatil session i fredags, och Wall Streets tre huvudindex steg när investerare förväntar sig den snabbaste ekonomiska tillväxten sedan 1984. Covid-19-bekymren ignorerades av handlare förra veckan, men enligt analytiker är Wall Streets tre huvudindex uppåtriktade potential fortfarande begränsad för nu.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust