Boeing varnar för möjligt produktionsfel i några av deras 737 MAX-jetplan

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 10, 2021
  • Boeing varnar för ett möjligt produktionsfel i några av deras 737 MAX-jetplan.
  • United, Southwest och American Airlines har lämnat dussintals MAX-flygplan på marken.
  • Boing Co. har stigit med cirka 25% hittills i år på aktiemarknaden.

Boeing Company (NYSE: BA) varnade igår flera flygbolag om ett möjligt produktionsfel i några av deras 737 MAX-jetplan. Enligt flygplanstillverkaren påverkar det elektriska felet nästan 90 av deras flygplan globalt.

Boeings aktier öppnade till 182,72 pund per aktie på aktiemarknaden på fredag och stängde den ordinarie sessionen till 183,94 pund per aktie. Som jämförelse inledde det New York-börsnoterade företaget året på betydligt lägre 148 pund per aktie. Om du vill investera på aktiemarknaden online behöver du en pålitlig börsmäklare – här är en jämförelse av de bästa för att underlätta ditt val.

United, Southwest och American Airlines lämnade dussintals MAX-jetplan på marken

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Boeing rekommenderade 16 MAX-operatörer för att kontrollera en komponent i elkraftsystemet. Efter meddelandet valde United, Southwest och American Airlines att lämna över 60 MAX flygplan på marken.

Den största 737 MAX-operatören, Southwest Airlines, sa att av deras 58 MAX-flygplan så kommer de att byta ut 30. Flygbolaget uttryckte dock förtroende för att problemet sannolikt inte skulle störa verksamheten väsentligt. American Airlines, å andra sidan, rapporterade problemet i 17 av sina 737 MAX-flygplan som de nyligen fått levererade.

Nyheten kommer bara två veckor efter att Boeing sålt 100 nya 737 MAX-7-jetliners till Southwest Airlines. Det amerikanska företaget förlorade sin titel som världens största flygplanstillverkare till den europeiska konkurrenten Airbus SE förra året.

Enligt Boeing handlar det om några timmar eller dagar att fixa varje plan. De intygade också att det inte handlar om samma säkerhetsfråga i cockpit som gjorde att Federal Aviation Administration (FAA) utfärdade ett flygförbud för Boeings mest populära trafikflygplan i nästan två år.

Cowens analytiker Cai von Rumohrs kommentarer på fredagen

Analytiker Cai von Rumohr från Cowen kommenterade nyheterna igår och sa:

”Eftersom problemet är identifierat och reparationen ser relativt enkel ut, är det osannolikt att det kommer att stanna verksamheten, även om det är oklart om det kan ha någon inverkan på den förväntade ökningen av MAX-leveranser.”

Boeing presterade relativt svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på knappt 40%. I skrivande stund värderas det amerikanska multinationella företaget till 107,44 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust