NZD/USD bildar en baisseartad flagga inför RBNZ:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 13, 2021
  • NZD/USD-paret har bildat ett baisseartat flaggmönster inför RBNZ:s räntebeslut.
  • Banken förväntas lämna räntorna oförändrade.
  • Den baisseartade flaggan antyder en möjlig breakout nedåt.

NZD/USD ligger nära den lägsta nivån sedan november förra året inför det viktiga räntebeslutet från Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). Det handlas till 0,7030, vilket är något under årets lägsta värde hittills på 0,6940.

New Zealand dollar
NZD/USD

Förhandsgranskning av RBNZ:s räntebeslut

RBNZ inledde sitt andra penningpolitiska möte för året idag. Över lag räknar analytiker med att centralbanken lämnar räntorna oförändrade på 0,25%, där de har legat sedan förra året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Valutahandlare kommer ändå att fokusera på språket som banken kommer att använda i sitt policyuttalande. Framför allt kommer de att titta på tonen vad gäller det kvantitativa lättnadsprogrammet, där banken köper tillgångar värda 100 miljarder dollar för att stödja ekonomin. I detta program köper banken statsobligationer och lokala statsobligationer.

RBNZ-beslutet kommer under en viktig period för Nya Zeeland. För det första, även om landet registrerat ett lågt antal covid-19-infektioner och -dödsfall, har den totala återhämtningen varit långsammare än tidigare väntat. I mars visade data att Nya Zeelands BNP minskade med 1,0% under fjärde kvartalet efter att ha ökat med 13,9% under föregående kvartal.

Vidare har bostadsbranschen fortsatt att vara livlig. I februari steg de genomsnittliga huspriserna med 23% till 780 000 nyzeeländska dollar, vilket skapade oro för att en bubbla är på väg att skapas. Denna tillväxt beror främst på den lokala och internationella efterfrågan som har fått stöd av låga räntor. Så sent som förra veckan avslöjade RBNZ planer på att ingripa på fastighetsmarknaden.

RBNZ-beslutet kommer också vid en tidpunkt då NZD/USD-paret har sjunkit något till följd av att investerare förväntar sig högre räntor i USA. Efter att ha ökat 2020 har paret sjunkit med mer än 6% från årets högstanivå hittills.

NZD/USD-analys

NZD/USD
NZD/USD prisutveckling

Det dagliga diagrammet visar att NZD/USD-paret sjönk till 0,6938 tidigare i år. Detta pris låg längs 23,6% Fibonacci retracement-nivån. Sedan dess har den nedåtgående trenden avtagit och paret har bildat det som ser ut som ett baisseartat flaggmönster som visas i grönt. Det har också fallit något under 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden. Därför kommer paret sannolikt att bryta ut nedåt då björnar riktar in sig mot 38,2% retracement vid 0,6700.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust