EUR/USD vid nyckelmotstånd inför detaljhandelsdata från USA

Författad av: Crispus Nyaga
april 14, 2021
  • EUR/USD-paret har nått en viktig motståndsnivå inför de amerikanska detaljhandelsuppgifterna.
  • Paret rusade upp efter de starka amerikanska inflationsuppgifterna.
  • Analytiker bedömer att det nuvarande inflationstrycket är tillfälligt.

EUR/USD-priset steg till de högsta nivåerna sedan den 18 mars idag när valutainvesterare fortsatte att fokusera på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna. De fokuserar också på den amerikanska detaljhandeln och sysselsättningsuppgifterna som förväntas i morgon. Det handlas till 1,1960, vilket är 2% över den lägsta nivån i år.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

USA:s inflation och detaljhandel

USA publicerade relativt starka inflationsuppgifter igår. Uppgifterna visade att konsumentprisindex et(KPI) steg från 0,4% i februari till 0,6% i mars.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta pressade i sin tur upp den årliga ökningen till 2,6%, jämfört med tidigare 1,7%. Det är det högsta den har varit på nästan åtta år. Kärn-KPI steg från 1,3% till 1,6%.

Framför allt var konsumentinflationssiffran högre än Feds mål på 2,0%. Den amerikanska dollarns och obligationsräntornas utveckling sänder dock en signal om att marknaden är oförändrad. Dollarindexet sjönk till den lägsta nivån sedan i mars medan den 10-åriga obligationsräntan sjönk till 1,63%. Förra veckan steg referensräntan till 1,76%.

Denna utveckling beror främst på att marknaden förväntar sig att den nuvarande inflationen är tillfälligt. Dessutom kommer effekterna av det senaste stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar snart att avta. Därtill har priset på råolja fallit från de senaste topparna och trafikstockningen i amerikanska hamnar kommer att börja lindras.

Framöver kommer EUR/USD att reagera på ett tal av Jerome Powell. Att döma av hans senaste uttalanden kommer han sannolikt att förbinda sig att lämna räntor och kvantitativa lättnader oförändrade. På torsdag kommer paret att reagera på de senaste amerikanska detaljhandels- och arbetslöshetsuppgifterna. Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att den totala försäljningen ökade med 5,0% förra månaden efter att ha sjunkit med 3% i februari. De förutspår också att fler än 700 000 amerikaner ansökt om arbetslöshetsersättning.

EUR/USD-prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk analys

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD-paret har haft en starkt stigande trend den senaste tiden. Den här veckan steg det över 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också över 15- och 25-dagars glidande medelvärden. Därtill har paret stigit över det hausseartade flaggmönstret som visas i svart. Därför kommer paret sannolikt att stiga inom kort när tjurar riktar in sig most 50% retracement-nivån vid 1,2025. Ett fall under det viktiga stödet vid 1,1850 kommer dock innebära att det fortfarande finns fler björnar på marknaden.