DXY: Amerikanska dollarindexet stiger efter stark konsumentinflationsdata

Författad av: Crispus Nyaga
april 13, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet steg efter de starka amerikanska KPI-uppgifterna.
  • Huvud-KPI:n steg med 2,6% på årsbasis.
  • Kärn-KPI:n steg från 1,3% till 1,6%.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg efter de senaste amerikanska konsumentinflationsuppgifterna. Det steg till 92,26 dollar, vilket är något över förra veckans lägsta värde på 92,0 dollar.

Amerikanska KPI-uppgifter

Konsumentpriserna i USA steg i mars när landet fortsatte att öppna igen. Enligt Bureau of Labor Statistics (BLS) steg konsumentprisindexet från 0,4% i februari till 0,6% på månadsbasis. Priserna steg från 1,7% till 2,6% på årsbasis. Detta är högre än Federal Reserves mål på 2,0%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under samma period ökade kärnkonsumentinflationen, som exkluderar de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, från 0,1% till 0,3%. Den steg från 1,3% till 1,6% på årsbasis.

USA:s inflation ökade till följd av de pågående vaccinationsinsatserna som har lett till att många stater har kunnat öppna igen, vilket lett till ökad konsumtion inom många tidigare dämpade sektorer. Vidare spelade bensinpriserna en roll när priset på råolja steg.

Viktigast av allt var att det senaste stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar hjälpt till. I paketet fick många vuxna 1 400 dollar i stimulanscheckar. Paketet innehöll också medel för stater och lokala myndigheter och den förbättrade arbetslöshetsförsäkringen.

Även om konsumentpriserna har stigit har Fed insisterat på att de inte kommer att höja räntorna i ett försök att stödja ekonomin. Dessutom ligger den totala arbetslösheten på 6,0% och miljoner amerikaner saknar arbete. Senare idag kommer flera Fed-medlemmar, som Raphael Bostic och Esther George, att diskutera den nuvarande politiken. På torsdag kommer dollarindexet att reagera på de senaste amerikanska detaljhandelsuppgifterna.

Den amerikanska dollarn steg mot alla valutor i indexet. Den steg med 0,48% mot den kanadensiska dollarn, 0,25% mot den svenska kronan och 0,25% mot den schweiziska francen.

Tekniska utsikter för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

Dollarindexet har haft en fallande trend efter att ha nått en höjd på 93,42 dollar tidigt i år. Idag handlas det mellan 23,6% och 38,2% Fibonacci retracement-nivåerna. Det har också fallit under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Det har också bildat ett baisseartat flaggmönster som visas i grönt. Därför kommer indexet sannolikt att bryta ut lägre när björnarna riktar in sig mot 50% retracement-nivån vid 91,55 dollar.