Tescos resultat före skatt föll till 825 miljoner pund under 2021

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 14, 2021
  • Tescos resultat före skatt föll till 825 miljoner pund under räkenskapsåret 2021.
  • Den brittiska livsmedelskedjan utser två nya icke-verkställande direktörer.
  • Tesco plc beslutade om 5,95 pence per aktie i slutlig utdelning.

Tesco plc (LON: TSCO) meddelade idag att resultatet före skatt minskade under budgetåret 2021 till följd av de ökade kostnaderna på grund av covid-19-krisen. Företaget uttryckte dock förtroende för att lägre utgifter under budgetåret 2022 kommer att bidra till att förbättra lönsamheten.

Tescos aktier öppnade handeln med att falla med drygt 2% idag och föll ytterligare 1% nästa timme. Aktierna handlas nu för 226 pence per aktie. Som jämförelse inledde Storbritanniens största stormarknadskedja året på betydligt högre 300 pence per aktie.

Tesco beslutade om 5,95 pence per aktie i slutlig utdelning

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tesco rapporterade 825 miljoner pund i resultat före skatt under året som avslutades den 27 februari. År 2020 uppgick resultatet före skatt till betydligt högre 1,32 miljarder pund. Det brittiska företaget uppskattade sina intäkter till 57,9 miljarder pund under räkenskapsåret 2021 jämfört med föregående års 58,09 miljarder pund.

Tescos styrelse tillkännagav 5,95 pence per aktie i slutlig utdelning idag, vilket motsvarar 9,15 pence per aktie i helårsutbetalning (oförändrat från fjolåret). I sin senaste rapport, som publicerades i januari, rapporterade Tesco en ökning av sin jämförbara butiksförsäljning med 8,1% under julperioden.

Företaget meddelade att deras administrativa och exceptionella kostnader ökade under 2021. De varnade också för lägre försäljning under innevarande år men uttryckte förtroende för att lönsamheten kommer att förbättras när de covid-19-relaterade restriktionerna börjar lätta.

Tesco utser två nya icke-verkställande direktörer

Tesco utsåg två nya icke-verkställande direktörer på onsdagen – Thierry Garnier, som tillträder rollen den 30 april, och Bertrand Bodson, som ansluter till Tesco den 1 juni. I separata nyheter meddelade Norwegian Air att de kommer att samla in ytterligare kontanter.

I ett uttalande idag sa Tesco:

”Även om vi förväntar oss att vissa av de ökade försäljningsvolymerna vi sett i år på vår kärnmarknad i Storbritannien kommer att falla bort när covid-19-restriktionerna lättar, så förväntar vi oss en stark återhämtning i lönsamhet och detaljhandelns fria kassaflöde när majoriteten av merkostnaderna som uppstått som ett resultat av pandemin under budgetåret 2021 inte kommer att upprepas.”

Tesco presterade relativt svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på mer än 10%. I skrivande stund har det Welwyn Garden City-baserade företaget ett börsvärde på 17,43 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 15,73.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust