USD/SGD: Därför sköt den singaporianska dollarn just upp

Författad av: Crispus Nyaga
april 14, 2021
  • USD/SGD-paret sjönk under nyckelstödet efter de starka BNP-uppgifterna från Singapore.
  • Ekonomin återgick till tillväxt under första kvartalet när återöppningen fortsatte.
  • Paret sjönk också till följd av den svagare amerikanska dollarn.

USD/SGD-priset sjönk under en viktig stödnivå idag efter de relativt starka BNP-uppgifterna från Singapore och den över lag positiva utvecklingen för valutorna på tillväxtmarknaderna. Det sjönk till 1,3370, vilket var den lägsta nivån sedan 5 mars.

USD/SGD prisutveckling

Singapores BNP-uppgifter

Singapore har gjort det relativt bra under covid-19-pandemin. Landet hade få infektioner och dödsfall och efterfrågan på deras produkter hjälpte till att upprätthålla ekonomin. Vidare hjälpte dess närhet till Kina vid en tid med ökande spänningar att locka fler globala företag till landet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

USD/SGD-paret sjönk idag efter att Singapores statistikbyrå publicerade de senaste BNP-siffrorna. Preliminära uppgifter visar att ekonomin expanderade med 0,2% under kvartalet efter att ha sjunkit med 2,4% på årsbasis. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen om en minskning med 0,2%. Ekonomin expanderade med 2,0% på kvartalsbasis.

Denna tillväxt berodde på en förbättring med 3,3% inom varutillverkningssektorn. Det kompenserades delvis av tjänstesektorn som minskade med 1,2%. Tjänstesektorn kämpar till följd av att branscher som grossist- och detaljhandel samt boende och mattjänster ännu inte har återhämtat sig på grund av pandemin.

USD/SGD-paret minskade också på grund av den totala styrkan för tillväxtmarknadernas valutor. MSCI:s valutaindex för tillväxtmarknader steg idag till följd av det aktuella risk-on-sentimentet. Det var ett svar på uppgifterna om det amerikanska konsumentprisindexet (KPI) som släpptes igår. Uppgifterna visade att USA:s huvud-KPI steg till 2,6%, vilket var den högsta nivån på nästan åtta år.

Även om denna siffra låg över Feds mål på 2,0%, tror analytiker att det nuvarande inflationstrycket är tillfälligt. Det beror på att oljepriserna har börjat stabilisera sig medan den pågående trafikstockningen i amerikanska hamnar kommer att vara tillfällig. Konsekvenserna av det senaste stimulanspaketet börjar också att avta.

USD/SGD teknisk prognos

USD/SGD
USD/SGD teknisk graf

4-timmarsdiagrammet visar att USD/SGD-paret sjunkit under det viktiga stödet vid 1,3388, som det hade kämpat för att bryta under tidigare. Det sjönk också under stödet vid 1,3376 och 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA) medan Relative Strength Index (RSI) närmar sig den översålda nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla den närmaste tiden när björnarna riktar in sig mot nyckelstödet vid 1,3300.