EUR/USD på väg mot andra veckan i rad med vinst. Tjurar siktar mot 1,2035

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on apr 16, 2021
  • EUR/USD-paret har stigit de senaste två veckorna i rad.
  • Det steg under en vecka som såg stark amerikansk detaljhandels- och KPI-data.
  • Analytiker tror att dessa siffror är tillfälliga.

EUR/USD är på väg mot den andra veckovinsten i rad när valutahandlare reflektera över USA:s senaste konsumentinflation och detaljhandel. Det handlas till 1,1955, vilket är något under veckans högsta punkt på 1,1993.

EUR/USD prisutveckling

Stimulansdriven amerikansk tillväxt

Den här veckan har varit relativt stark för USA. Regeringen fortsatte sina vaccinationsprogram även efter härvan kring Johnson & Johnson.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De senaste uppgifterna visade att stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar hade en omedelbar inverkan på ekonomin. Det, tillsammans med högre bensinpriser, pressade konsumentpriserna till 2,6% i mars, den högsta nivån på flera år. Kärn-KPI steg också något till 1,6%.

På torsdag publicerade landet också starka detaljhandelsnummer. Uppgifterna avslöjade att den amerikanska detaljhandeln ökade med 9,8% i mars och med 28,6% på årsbasis. Dessa var bättre siffror än förväntade 5,9% och 15%. Kärnförsäljningen ökade med 8,4% i mars efter att ha sjunkit med 2,5% föregående månad.

Ytterligare uppgifter avslöjade att antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången minskade med 576 000 förra veckan. Detta var den lägsta siffran sedan pandemin startade. Samtidigt expanderade också tillverkningssektorn i New York och Philadelphia.

Därför steg EUR/USD-paret främst för att marknaden inte är övertygad om att denna tillväxt kommer att bestå. Dessutom kommer effekterna av stimulansen att börja avta under de närmaste månaderna. Detta argument får stöd av obligationsmarknadens resultat, där den 10-åriga statsräntan sjönk till 1,535%. Detta var lägre än årets hittills högsta nivå på 1,76%. Samtidigt föll den 30-åriga räntan till 2,270%.

Senare idag kommer EUR/USD att reagera på de senaste KPI-uppgifterna från EU. Baserat på de preliminära siffrorna som publicerades tidigare denna månad förväntar sig analytiker att den totala KPI:n steg från 0,9% i februari till 1,3% i mars.

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

En titt på 4-timmarsdiagrammet visar en viktig sak. Paret steg till 1,1990, där det tidigare mött ett kraftigt motstånd den 11 och 18 mars. Paret har bildat det som ser ut som ett kopp och handtag-mönstret. Därför beror denna tillbakadragande delvis på handtagsdelen av mönstret. Detta sker också på 50% Fibonacci retracement-nivån. Därför kan paret återuppta den stigande trenden eftersom tjurar siktar mot 61,8% retracement-nivån vid 1,2035.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust