USD/CHF kämpar efter svag schweizisk producentinflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 16, 2021
  • USD/CHF är i ett snävt intervall efter de senaste schweiziska producentinflationsuppgifterna.
  • Uppgifterna visade att PPI ökade med 0,6% på månadsbasis och sjönk med 0,2% på årsbasis.
  • Paret kämpar också på grund av den svagare amerikanska dollarn.

USD/CHF-priset har sjunkit de senaste två veckorna i rad när marknaden reagerat på de senaste starka amerikanska ekonomiska uppgifterna. Det reagerar också på det senaste Schweiziska producentprisindexet (PPI). Paret har sjunkit till 0,9225, vilket är under veckans topp på 0,9245.

USD/CHF prisutveckling

Schweiz PPI

Den schweiziska ekonomin har gjort det blygsamt bättre än sina jämförbara länder. Arbetslösheten ligger fortfarande under 3% och detaljhandeln har förbättrats något. Denna prestation beror främst på att landets viktigaste sektorer som finans och tillverkning har gjort det bra. Dessutom har regeringen vidtagit åtgärder för att stödja ekonomin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landet redovisar dock fortfarande låg inflation, vilket sätter den schweiziska nationalbanken (SNB) under tryck. Uppgifter som publicerades idag avslöjade att producentprisindexet, även känt som fabriksportpriser, steg med 0,6% i mars efter att ha stigit med 0,3% föregående månad. Denna utveckling ledde till en årlig nedgång på 0,2%. För två veckor sedan visade data att Schweiz KPI steg till 0,3% i mars. Den sjönk med 0,2% på årsbasis.

Därför är sannolikheten inte hög att schweiziska nationalbanken (SNB) höjer räntorna den närmaste tiden. I sitt senaste beslut åtagit sig SNB att lämna räntorna lägre i ett försök att stödja ekonomin och indirekt devalvera francen.

USD/CHF-priset har också sjunkit på grund av den svagare dollarn. Dollarindexet har sjunkit den här veckan eftersom handlare och analytiker vid de flesta valutamäklare inte är övertygade om att USA:s återhämtning kommer att bestå. Detta efter att detaljhandeln och konsumentinflationen steg till den högsta nivån på flera år. Tillverkningsverksamheten ökade också medan antalet personer som ansökte om arbetslöshetsersättning minskade.

USD/CHF teknisk prognos

Schweiziska francen – teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CHF-paret har haft en stark nedåtgående trend på senare tid. Det har sjunkit med mer än 2% från sin högsta punkt i år. Längs vägen har det fallit under 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden medan den glidande genomsnittliga konvergensdivergensen (MACD) har bildat ett hausseartat divergensmönster. Därför, även om paret kan fortsätta falla, finns det en möjlighet att det kommer att studsa tillbaka inom kort. Om detta händer kommer tjurar sannolikt att testa motståndet vid 0,9300 igen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust