USD/JPY kan falla till 107 enligt huvud och axlar-mönstret

Författad av: Crispus Nyaga
april 19, 2021
  • USD/JPY-paret faller efter stark japansk export- och importdata.
  • Uppgifterna visade att exporten ökade med 16,1% i mars medan importen ökade med 4,5%.
  • Paret föll också på grund av den svagare amerikanska dollarn.

USD JPY-priset sjönk till den lägsta nivån sedan den 5 mars idag när försäljningen av amerikanska dollar accelererade. Det minskade också på grund av de starka japanska ekonomiska uppgifterna. Det sjönk till 108,04, vilket är 2,60% under den högsta nivån i år.

USD/JPY
Den japanska yenens prisutveckling

Den japanska yenens styrka fortsätter

Den japanska yenens styrka fortsatte idag efter de relativt starka ekonomiska uppgifterna från landet. Enligt finansministeriet ökade exporten med 16,1% i mars, vilket var den snabbaste ökningen sedan 2017. Detta var bättre än föregående månads minskning med 4,5% och leddes av segmenten bilar, plast och halvledare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under samma period ökade importen med 5,7% på årsbasis, vilket var bättre än den genomsnittliga uppskattningen på 4,7% men lägre än föregående månads 11,8%. Denna dynamik drev upp handelsöverskottet från drygt 215 miljarder till 663 miljarder yen.

Ändå är jämförelsen med föregående år lite snedvriden eftersom exporten och importen sjönk i mars 2020 efter att Världshälsoorganisationen (WHO) förklarade att covid-19-utbrottet var en global pandemi.

Ändå är den största utmaningen för Japan att det råder en global brist på chip, vilket kan påverka exporten. Därtill ser landet en kraftig ökning av antalet covid-19-fall och regeringen kämpar för att öka takten för vaccinationerna.

USD/JPY-paret föll också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Dollarindex sjönk med mer än 0,50% när valutahandlare reagerade på Federal Reserves hållning. De senaste siffrorna från USA har varit relativt starka, men den allmänna förväntningen är att banken kommer att lämna räntorna oförändrade några år till. Den amerikanska dollarn föll också med 0,55% mot det brittiska pundet, 0,50% mot euron och 0,72% mot den schweiziska francen.

USD/JPY-prognos

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

På 4-timmarsdiagrammet ser vi att USD/JPY har haft en kraftig fallande trend den senaste tiden. Paret har bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Paret har också fallit under de 25- och 50-dagars glidande medelvärdena medan Relative Strength Index (RSI) har fortsatt att sjunka. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 107,00, vilket är 1% under den nuvarande nivån. Detta är en fortsättning av den trend som jag skrev om förra veckan.