GBP/USD bildar en hausse flagga inför brittiska inflationsuppgifter

Författad av: Crispus Nyaga
april 20, 2021
  • GBP/USD-paret har bildat en hausseartad flagga efter de starka brittiska sysselsättningsuppgifterna.
  • Arbetslösheten sjönk för andra månaden i rad i februari.
  • Fokus flyttas till den senaste brittiska inflationsdatan som väntas på onsdag.

GBP/USD-priset stiger för andra dagen i rad när valutahandlare reagerar på det imponerande sysselsättningsuppgifterna från Storbritannien. De fokuserar också på de amerikanska obligationsräntorna och morgondagens brittiska konsumentinflationsantal.

British pound
Det brittiska pundet

Storbritanniens sysselsättningsdata

Den brittiska arbetsmarknaden klarar sig bättre än många andra utvecklade länders – inte minst tack vare regeringens hårda program. Arbetslösheten minskade för andra månaden i rad i februari. Den sjönk från 5,0% i januari till 4,9%, vilket är bättre än i USA och Europeiska unionen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uppgifterna visade också att fler än 73 000 britter förlorade sina jobb under december till februari. Detta var också bättre än den förväntade förlusten på 150 000 och föregående tremånadersperiod på 147 000. Samtidigt steg lönerna exklusive bonusar från 4,3% i januari till 4,4% i februari. Inklusive bonusar minskade lönerna med 4,5% jämfört med föregående 4,8%. Ändå har ekonomin förlorat fler än 800 000 jobb sedan pandemin startade.

GBP/USD höll sig också stabilt när marknaden inväntar den senaste uppgifterna om konsumentprisindexet (KPI) från Storbritannien som kommer att publiceras under morgonen imorgon. Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att huvud-KPI steg från 0,1% i februari till 0,3% i mars. Detta kommer sannolikt att höja den årliga ökningen till 0,8%.

Under samma period förutspår analytiker att kärn-KPI steg från -0,5% till 0,3% och ligger på en årsnivå på 1,1%. Office of National Statistics (ONS) kommer också att publicera de senaste detaljhandelsprisindexet och producentprisindexet (PPI).

En högre inflation kommer sannolikt att vara hausse för GBP/USD eftersom det kommer att signalera att den brittiska ekonomin återhämtar sig snabbare än förväntat. Detta kan innebära att Bank of England (BOE) kommer att gå snabbare fram än Fed.

GBP/USD prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Timdiagrammet visar att GBP/USD steg kraftigt igår när försäljningen av den amerikanska dollarn intensifierades. Paret har bildat ett hausseartat flaggmönster som visas i svart. Detta mönster är vanligtvis ett tecken på en hausseartad fortsättning. Därtill har paret lagt sig mellan 25-och 15-periodens exponentiella glidande medelvärden. Därför, även om paret kan dra tillbaka till 23,6% retracement vid 1,3930, finns det också en möjlighet att det kommer att återuppta den stigande trenden när tjurar riktar in sig mot 1,4050-nivån.