Storbritannien kommer att utforska Britcoin, en Bank of England-stödd CBDC

Författad av: Jinia Shawdagor
april 20, 2021
  • Britcoin försöker ta itu med de problem som finns hos typiska kryptovalutor.
  • Om Storbritannien någon gång i framtiden lanserar en CBDC så skulle den ändå inte ersätta kontanter.
  • Fler brittiska myndigheter kommer att ansluta sig till BoE och HM Treasury för att utforska av Britcoin.

Storbritannien planerar att utreda genomförbarheten av en centralbanksutfärdad digital valuta. I en rapport som publicerades igår konstaterades det att namnet på det nya myntet är Britcoin. Enligt uppgift kommer Bank of England (BoE) och HM Treasury att bilda en arbetsgrupp för att arbeta med Britcoin-projektet, som syftar till att ta itu med problem som finns hos konventionella kryptor, som Bitcoin (BTC).

Enligt rapporten kommer Britcoin inte att ersätta kontanter och bankdepositioner även om banken fortskrider med sina planer. Istället kommer CBDC:n att existera tillsammans med fiatvalutor för att potentiellt förenkla hur företag och enskilda kunder gör transaktioner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Storbritannien har däremot inte fattat ett slutgiltigt beslut om att lansera en CBDC än. I ett meddelande sa BoE att:

Regeringen och Bank of England har ännu inte fattat ett beslut om huruvida de ska införa ett CBDC i Storbritannien och kommer att samarbeta brett med intressenter om fördelarna, riskerna och praktiska aspekterna av att göra det.

Fler brittiska tillsynsmyndigheter kommer att gå med i CBDC:s arbetsgrupp

Även om arbetsgruppen för närvarande består av två enheter noterade BoE att andra relevanta myndigheter kommer att ingå i sinom tid. För närvarande samordnar arbetsgruppen mellan de olika organ som kommer att vara inblandade i projektet. Dessutom arbetar de med att organisera utvärderingen av mål, applikationer, möjligheter och risker som är involverade i utfärdandet av ett CBDC.

Arbetsgruppen leds av Jon Cunliffe, biträdande ordförande för Bank of England for Financial Stability, och Katharine Braddick, HM Treasurys generaldirektör för finansiella tjänster. Gruppen kommer även att övervaka den internationella CBDC-utvecklingen för att säkerställa att Storbritannien inte släpar efter i global innovation.

Den här nyheten kommer samtidigt som de flesta av kryptovalutamarknaden fortsätter att backa efter att ha nått rekordhöjder den senaste veckan. Efter att ha nått en ATH på 46 339,82 pund den 14 april har BTC, den ledande kryptovalutan sett till marknadsvärde, fallit med 3,98% det senaste dygnet och 9,93% de senaste sju dagarna för att handla till 39 202,75 pund.