Lyft säljer sin autonoma körtekniksenhet till Toyota Motor

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 27, 2021
  • Lyft säljer sin autonoma körtekniksenhet till Toyota Motor.
  • Affären på 395,78 miljoner pund kommer sannolikt att slutföras under tredje kvartalet.
  • Lyfts aktier steg med knappt 2% under gårdagens efterhandel.

Lyft Inc. (NASDAQ: LYFT) meddelade igår att de kommer att sälja Level 5 till Toyota Motor Corp för 395,78 miljoner pund – ett drag som hjälper dem att nå sitt lönsamhetsmål tidigare än väntat. I början av februari rapporterade det San Francisco-baserade företaget en mindre förlust per aktie än väntat under det föregående kvartalet (Q4).

Lyfts aktier steg med strax under 2% under gårdagens efterhandel. Aktierna handlas nu för 46,21 pund per aktie. Som jämförelse inleddes året på 34 pund per aktie efter att aktierna återhämtat sig från 15,31 pund per aktie i mars 2020 när covid-19-restriktionerna var som strängast.

Affären kommer sannolikt att slutföras under tredje kvartalet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Att sälja Level 5 till Woven Planet-divisionen hos japanska Toyota Motor kommer att öppna nya dörrar för Lyft att samarbeta med företag som fokuserar på självkörande teknik – snarare än att stå för kostnaderna för att utveckla denna teknik på egen hand.

Enligt avtalet mellan de två företagen kommer Toyota att betala 143,92 miljoner pund till Lyft i ett kontant förskott. Företaget kommer att ta emot resterande 251,86 miljoner pund innan år 2026. Båda företagen uttryckte igår sitt förtroende för att affären ska kunna slutföras under tredje kvartalet.

I separata nyheter från USA publicerade NXP Semiconductors bättre kvartalsresultat än väntat igår.

Lyft avstod från att avslöja hur man tänker använda intäkterna från försäljningen men uppgav att de – förutsatt att ingen förvärring av covid-19-krisen sker de kommande månaderna – nu är på väg att redovisa en vinst på justerad basis under tredje fjärdedel.

Woven Planet tar över Level 5:s personalstyrka

Efter förvärvet tar Woven Planet över samtliga Level 5:s 300 anställda. Toyota startade denna division i januari för att utöka sitt fotavtryck inom autonom och semi-autonom körteknik och för att utveckla anslutna fordon.

Enligt Lyft planerar de nu att samarbeta med företag som behöver underhåll eller hantering av sina autonoma fordonsflottor. De kommer också att erbjuda tjänster, inklusive rengöring och konsumentgränssnitt till sina partners, vilket kommer att resultera i ökade intäkter.

Lyft presterade ganska positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på nära 15%. I skrivande stund värderas företaget som verkar i USA och Kanada till 14,92 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust