Sainsbur’y rapporter förlust under budgetåret 2021 då covid-19 ökat kostnaderna

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 28, 2021
  • Sainsburys rapporterar 261 miljoner pund i förlust 2021 på grund av covid-19-störningar.
  • Den brittiska stormarknadskedjans helårsintäkter steg till 29,05 miljarder pund.
  • Sainsburys tillkännagav 7,4 pence per aktie i slutlig utdelning igår.

Idag rapporterade J Sainsbury plc (LON: SBRY) att de avslutade budgetåret 2021 med en förlust före skatt. Företagets intäkter ökade, men förlusten var ett faktum på grund av ökade kostnader till följd av covid-19-pandemin.

Sainsbury’s aktier öppnade handeln med att stiga med cirka 4% på aktiemarknaden idag men förlorade mer än 5% under nästa timme. Aktien byter nu händer för 235 pence per aktie, jämfört med 226 pence per aktie i början av året.

Sainsbury rapporterar 29,05 miljarder pund i intäkter

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sainsbury’s redovisade 261 miljoner pund i förlust före skatt för räkenskapsåret som avslutades den 6 mars. Under räkenskapsåret 2020 bokförde istället en vinst på 255 miljoner pund. FactSet-konsensus var att butikskedjan skulle förlora 275,8 miljoner pund under det senaste året. Tidigare i april meddelade konkurrenten Tesco plc också att vinsten före skatt fick en smäll under budgetåret 2021 på grund av covid-19-restriktionerna.

Sainsbury’s underliggande resultat före skatt år 2021 uppgick till 356 miljoner pund, vilket var en minskning med 39% jämfört med samma period föregående år. Det brittiska företaget värderade sina intäkter under det senaste året till 29,05 miljarder pund, jämfört med föregående års lägre 28,99 miljarder pund. FactSet-konsensus för stormarknadskedjans intäkter uppgick till något högre 29,18 miljarder pund.

Det Londonbaserade företaget tillskrev 485 miljoner pund i kostnader under budgetåret 2021 till covid-19-krisen. I separata nyheter från Storbritannien publicerade gruvföretaget Fresnillo sin produktionsuppdatering för första kvartalet idag.

Sainsbury’s stängdes nästan platt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på ungefär 2%. I skrivande stund värderas Storbritanniens näst största stormarknadskedja till 5,22 miljarder pund.

Sainsbury’s tillkännagav 7,4 pence per aktie i slutlig utdelning

Sainsbury’s styrelse förklarade 7,4 pence per aktie i slutlig utdelning idag. Inklusive 7,3 pence per aktie i en särskild utdelning och 3,2 pence per aktie av en interimsutdelning, uppgår utdelningen för helåret nu till 17,9 pence per aktie.

Sainsbury’s förväntar sig nu ungefär 620 miljoner pund i underliggande resultat före skatt för innevarande år, vilket är högre än fjolårets resultat och i linje med experternas prognos. Edison Groups forskningsdirektör, Neil Shah, kommenterade Sainsburys ekonomiska uppdatering idag och sa:

”Även om de ekonomiska utsikterna fortfarande är osäkra, kommer de lättare lockdown-åtgärderna att gynna stormarknaderna eftersom fottrafiken kommer att återvända till butikerna, samtidigt som fler resor bör driva bränsleförsäljningen som har saknats mycket.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust