4 viktiga punkter i Amazons resultatrapport för första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 30, 2021
  • Amazonas intäkter toppar 75 miljarder pund för andra kvartalet i rad.
  • Teknikjätten förutspår upp till 83,19 miljarder pund i intäkter under andra kvartalet.
  • Amazons aktier steg till en ny rekordnivå på 2 616 pund igår.

Amazon Inc. (NASDAQ: AMZN) rapporterade sina finansiella resultat för första kvartalet igår och överträffade analytikernas uppskattningar för resultat och intäkter.

1. Ekonomisk utveckling

Enligt Refinitiv hade experter förutsagt att företaget skulle bokföra 74,92 miljarder pund i intäkter under första kvartalet. Deras uppskattning för vinst per aktie uppgick till 6,84 pund. I sin rapport på torsdag toppade Amazon båda uppskattningarna med en högre intäkt på 77,82 miljarder pund och 11,32 pund i vinst per aktie under första kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det amerikanska företagets intäkterna ökade med 44% på årsbasis under det senaste kvartalet. Amazons försäljning landade på över 75 miljarder pund för första gången någonsin under det föregående kvartalet (Q4).

2. Intäkter från enskilda affärssegment

Andra anmärkningsvärda siffror i Amazons resultatrapport på torsdagen inkluderar 9,68 miljarder pund i nettoomsättning för Amazon Web Services – en årlig tillväxt med 32%. Teknikjätten rapporterade att deras intäkter från kategorin ”Övrigt” också ökade med 77% under kvartalet till 4,95 miljarder pund. Intäkterna från fysiska butiker, inklusive Whole Foods-marknader, föll med 16% under Q1 till 2,80 miljarder pund.

Enligt VD Jeff Bezos streamade fler än 175 miljoner Prime Video-kunder filmer och TV-program förra året. Antalet streamade timmar ökade med över 70% på årsbasis. Amazon har nu totalt 200 miljoner Prime-abonnenter.

3. Prognos för det andra kvartalet

För det andra kvartalet förutspår Amazon nu att intäkterna kommer att landa i intervallet 78,89 miljarder till 83,19 miljarder pund. Wall Streets prognos ligger på något lägre 77,88 miljarder pund. Prime Day, tillade Amazon i sin prognos, planeras till juni i år. Rörelseresultatet under andra kvartalet förväntas uppgå till mellan 3,23 miljarder och 5,74 miljarder pund. Tidigare denna vecka meddelade det Seattle-baserade företaget att de kommer att höja lönerna för över 500 tusen arbetare.

4. James Cakmaks kommentarer till Amazons resultatrapport

James Cakmak, partner på Clockwise Capital, kommenterade Amazons resultatrapport på CNBC:s ”Closing Bell” och sa:

“Amazon var den mest underpresterande aktien inom big tech. Detta var den enda aktien inom big tech som faktiskt fick se försäljningen falla flera gånger under det senaste året. Jag tror att det du ser nu handlar främst om att komma ikapp. Om du går igenom siffrorna, så ja, detaljhandelsnumren var extremt starka, men onlineförsäljningen ökade med 15% och du ser inte retardation i AWS. Så det var sakerna att titta lite mer noggrant på.”

Inverkan på aktiekursen

Amazons aktier steg med ungefär 5% under gårdagens efterhandel för att nå ett nytt rekordhögt värde på 2 616 pund. Som jämförelse inledde aktien året på 2 285 pund per aktie. I skrivande stund värderas Amazon till 1,26 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 83.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust