Amazons försäljning steg över 75 miljarder pund för första gången någonsin under Q4

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 3, 2021
  • Amazons försäljning blåste över 75 miljarder pund för första gången någonsin under fjärde kvartalet.
  • VD Jeff Bezos avgår under tredje kvartalet av budgetåret 2021.
  • Teknikjätten förutspår 77,60 miljarder pund i försäljning för första kvartalet.

Amazon Inc. (NASDAQ: AMZN) rapporterade igår att försäljningen steg över 75 miljarder pund för första gången någonsin under räkenskapsårets fjärde kvartal. Företagets VD Jeff Bezos meddelade även att han kommer att lämna sin roll under tredje kvartalet 2021 och utsåg Andy Jassy, den nuvarande chefen för Amazon Web Services, till teknikjättens nästa verkställande direktör. I ett brev till anställda på tisdag sa Bezos att:

”Att vara VD för Amazon är ett stort ansvar och det tar tid. När du har ett sådant ansvar är det svårt att koncentrera sig på något annat. Som Exec-ordförande kommer jag att förbli engagerad i viktiga Amazon-initiativ men också ha den tid och energi jag behöver för att fokusera på Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post och mina andra passioner. Jag har aldrig haft mer energi, och det här handlar inte om att gå i pension.”

Amazons finansiella resultat för fjärde kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Refinitiv hade experter förutspått att företaget skulle bokföra 87,63 miljarder pund i intäkter under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för vinst per aktie uppgick till 5,29 pund. I sin rapport på tisdag överträffade Amazon båda prognoserna med en högre intäkt på 91,92 miljarder pund under fjärde kvartalet och 10,32 pund i vinst per aktie. Under föregående kvartal (Q3) såg teknikjätten en försäljningsökning med 37%.

För hela budgetåret rapporterade det amerikanska multinationella ett resultat på 15,59 miljarder pund och 282,58 miljarder pund i intäkter. Som jämförelse låg deras vinst och intäkter på lägre 8,48 miljarder respektive 205,35 miljarder pund under räkenskapsåret 2019.

Amazon förutspår nu upp till 77,60 miljarder pund i försäljning under första kvartalet jämfört med experternas prognos på 70,13 miljarder pund. Det Seattle-baserade företaget förväntar sig att de covid-19-relaterade kostnaderna sannolikt kommer att krympa till ungefär 1,46 miljarder pund under första kvartalet.

Andra framstående siffror i Amazons resultatrapport

Andra framstående siffror i Amazons intäktsrapport inkluderar 9,30 miljarder pund i intäkter från molndatorer, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 28%. Analytiker hade förutspått en högre intäkt på 9,39 miljarder pund för denna enhet. Enheten för fysiska butiker, inklusive Whole Foods Market, minskade med 8% på årsbasis under det senaste kvartalet.

Amazons aktier steg med mer än 1% under gårdagens efterhandel. I skrivande stund värderas världens största online-återförsäljare till 1,24 biljoner pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 98,98.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust