EUR/USD i maj: Vad väntar efter att paret bröt ut nedåt?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 3, 2021
  • EUR/USA hade den första månaden på plus i april.
  • Paret tappade på fredagen när skillnaderna mellan EU och USA blev tydliga.
  • Det kommer sannolikt att fortsätta sjunka i maj när USA:s statsräntor återhämtar sig.

EUR/USD stängde april på plus trots att skillnaderna i den ekonomiska datan från USA och Europeiska unionen blir allt större. Paret steg med nästan 3% i april, den första månatliga vinsten i år. Hur kommer EUR/USD att handlas i maj i år?

USA:s och euroområdets ekonomiska återhämtning i fokus

I april visade ekonomiska data från USA och euroområdet att de två regionerna skiljer sig åt. I USA visade uppgifterna att arbetsmarknaden blomstrar medan sektorer som tillverkning och tjänster gör det bra. Arbetslösheten har sjunkit från förra årets högsta nivå på nästan 15% till 6%, medan antalet amerikaner som ansöker om arbetslöshetsersättning för första gången har legat under 600 000 i veckor.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Därtill har den amerikanska detaljhandeln ökat medan inflationen har stigit till 2,6%. De personliga inkomsterna har också ökat medan de personliga utgifterna har stigit till den högsta nivån någonsin. Landet har också vaccinerat miljontals människor och är på väg att öka vaccinationstakten ytterligare i maj.

Denna tillväxt beror främst på det senaste stimulanspaketet på 2,8 biljoner dollar som godkändes i januari och mars. Utgifterna kommer att fortsätta när landet förbereder en ny infrastrukturutgiftsplan värd biljontals dollar.

Därför kommer EUR/USD främst att titta på den amerikanska statsobligationsmarknaden denna månad. Den 10-åriga räntan ligger på 1,62% medan den 30-åriga räntan är 2,30%, vilket är lägre än de högsta nivåerna i år. Ändå kan denna trend vara ett tecken på konsolidering innan de börjar stiga igen.

EUR/USD kommer också att reagera på utvecklingen i Europeiska unionen. Även om blocket har varit långsammare än andra länder när det gäller vaccinationerna så har takten ökat den senaste tiden. Länder som Tyskland har vaccinerat mer än 30% av sin befolkning, mer än dubbelt så mycket som förra månaden.

De viktigaste uppgifterna att titta på i maj kommer att vara de amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna, inflationen i USA och detaljhandeln samt framstegen med infrastrukturutgifter.

EUR/USD-prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

EUR/USD gick över lag starkt i april. Paret förblev i en stigande kanal som visas i orange ovan. På fredag föll paret under den nedre sidan av denna kanal och sjönk tillbaka till den 23 aprils nivå. Det har också bildat ett baisseartat flaggmönster på 4-timmarsdiagrammet och flyttat under Fibonacci retracement-nivån 23,6%. Det har också fallit under 25– och 15-dagars glidande medelvärden och Ichimoku-molnet. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla i maj, eftersom björnar riktar in sig mot 50% retracement vid 1,1925.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust