GBP/USD-prognos för maj: Inverterat H&S-mönster pekar på prisökning

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus Nyaga är en finansanalytiker och handlare med mer än 7 års erfarenhet inom branschen. Han har bidragit till ledande finansiella… read more.
on maj 4, 2021
  • GBP/USD-paret har handlats i stort sett oförändrat inför BOE:s räntebeslut.
  • De senaste uppgifterna visade att den brittiska tillverkningssektorn klarar sig bättre än väntat.
  • Bolånemarknaden går också bra och hjälper till att stödja ekonomin.
  • Ekonomer förväntar sig att det kommande skotska valet inte får någon större inverkan.

GBP/USD-priset ligger relativt stadigt inför det skotska valet som väntar på torsdag den här veckan. Det reagerar också på de relativt positiva ekonomiska uppgifterna från Storbritannien inför räntebeslutet från Bank of England (BOE).

GBP/USD
GBP/USD prisutveckling

Storbritanniens ekonomiska återhämtning pågår

Den brittiska ekonomin återhämtar sig i snabbare takt än väntat. Detta framgår av relativt starka uppgifter om sysselsättning, inflation och detaljhandel. Den nuvarande vaccinationstakten har också bidragit till att stödja ekonomin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

GBP/USD reagerar idag på de positiva brittiska PMI-uppgifterna för tillverkningssektorn. Enligt Markit ökade tillverkningsindustrins PMI-data från 58,9 i mars till 60,9. Denna ökning var ännu bättre än flash-PMI på 60,7 som publicerades för några veckor sedan.

Markit förklarade den starka återhämtningen med ökad intern och extern efterfrågan på tillverkade varor från Storbritannien. Många tillverkare ser också positivt på framtiden, vilket såg dem nyanställa mer. I en anteckning sa Rob Dobson från Markit:

”Huvud-PMI steg till nästan den högsta punkten på 27 år, när produktionen och nya order ökade i allt högre takt. Utsikterna för sektorn blir också alltmer positiva och två tredjedelar av tillverkarna förväntar sig att produktionen blir högre om ett år.”

GBP/USD steg också efter de relativt positiva inteckningsuppgifterna. Under de senaste månaderna har låneindustrin klarat sig bra, vilket framgår av de starka intäkterna från stora långivare som NatWest och Lloyds Bank. Enligt BOE minskade lånegodkännandena till 82 700 i mars medan det totala beloppet ökade till mer än 11,3 miljarder pund. Den senare siffran var högre än medianuppskattningen på drygt 5,8 miljarder pund.

Dessa siffror kom en dag före räntebeslutet från BOE. Ekonomer vid de flesta forex- och CFD-mäklare förväntar sig att banken kommer att lämna räntorna och den kvantitativ lättnadspolicyn oförändrade. På torsdag väntar också det skotska valet. Analytiker förväntar sig att resultatet inte får någon större inverkan på pundet.

GBP/USD-prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

GBP/USD har handlats i sidled de senaste veckorna. På det dagliga diagrammet ligger paret något över 25- och 50-dagars viktade glidande medelvärden (WMA). En närmare titt visar att det har bildat ett inverterat huvud och axlar-mönster. I vår gratis valutahandelskurs kan du lära dig att detta är ett hausseartat mönster. Det förblir också ovanför den nedåtgående gröna kanalen. Därför finns det en möjlighet att paret fortsätter att stiga i maj när tjurar riktar in sig mot årets hittills högsta nivå på 1,4240. För att göra det måste paret först bryta över motståndet vid 1,400.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust