Sotheby’s börjar acceptera kryptovalutor för fysisk konst

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on maj 4, 2021
  • Sotheby's VD uppger att detta är den första försäljningen av fysisk konst där krypto accepteras som betalning.
  • Auktionshuset samarbetar med Coinbase för att integrera kryptobetalningsfunktionaliteten.
  • Sotheby's är angelägen om att fortsätta stödja kryptobetalningar, men beslutet hänger på denna försäljning.

Det New York-baserade auktionshuset Sotheby’s kommer att börja acceptera digitala valutor som betalning för fysiska konstverk. Charles F. Stewart, Sotheby’s VD, avslöjade denna nyhet under en intervju den 5 maj och noterade att auktionshuset kommer att acceptera Bitcoin (BTC) och Ethereum (ETH) för ”Love is in the Air”, det mest kända konstverket från den brittiska konstnären som går under namnet Banksy. Enligt uppgift samarbetar Sotheby’s med kryptobörsen Coinbase för att hantera kryptobetalningarna.

I intervjun sa Stewart att detta blir första gången som både BTC och ETH accepteras som betalning för ett fysiskt konstverk och att Sotheby’s är glada att kunna underlätta auktionen på detta sett. Han tillade att auktionshuset har övervägt att organisera en auktion där krypto accepteras en tid. Att det nu blev av förklarar han med att Sotheby’s första NFT-försäljning för några veckor sedan var lyckad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt honom var auktionen lyckad och lockade fler än 3 000 budsgivare. Mot bakgrund av den framgångsrika NFT-försäljningen bestämde sig auktionshuset för att cementera sin entré i den framväxande branschen genom att även acceptera krypto för fysisk konst.

Att nå en ny och större publik

Som svar på om Sotheby’s kommer att behålla de ETH eller BTC som de får för försäljningen av ”Love is in the Air”, sa Stewart att auktionshuset har ett avtal med konstnären och beslutet att behålla krypton eller konvertera den till fiatvaluta är i slutändan upp till Banksy. Partnerskapet med Coinbase ger med andra ord inte bara auktionshuset möjligheten att behandla betalningen utan också möjligheten att hålla krypto.

En omfattande ny publik har blivit intresserad av konstbranschen efter introduktionen av NFT:er. Därför vill auktionshuset se om försäljning av fysiska konstverk för krypto kommer att få samma gensvar. Sotheby’s har som mål att fortsätta stödja kryptobetalningar. Auktionshusets slutliga beslut kommer dock att baseras på hur den kommande försäljningen av ”Love in the Air” går.

Även om partnerskapet med Coinbase syftar till att exponera fler kryptoägare för konstindustrin, noterade Stewart att krypto inte är den enda betalningsmetoden. Han sa att köpare också kan betala för målningen kontant och tillägger att den värderas till cirka 2,17 till 3,61 miljoner pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust