Kryptomarknadens volatilitet blir mer aggressiv

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on maj 5, 2021
  • Kryptoindustrin är relativt flyktig och har varit det under ganska lång tid.
  • Priserna på många mynt skjuter i höjden, trots att BTC inte leder tjurkörningen.
  • Det kan hända att det bara är en tidsfråga innan BTC återvänder till förarsätet.

Volatiliteten inom kryptovalutaindustrin är inget nytt. De stigande och kraschande priserna är – även om det inte är det bästa för att lagra värde – trots allt positivt för handlare som använder dessa möjligheter för att köpa lågt och sälja högt för att göra vinst.

Det är ändå intressant att analysera volatiliteten, se vad som orsakar den, hur den påverkar marknaden och hur stor eller liten den kan bli. Genom att undersöka detta ser man snabbt att volatiliteten har varit särskilt aggressiv under den senaste månaden.

Volatiliteten på kryptomarknaden fortsätter i maj 2021

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Crypto Volatility Index (CVI) var marknaden ganska volatil i april och hittills verkar det som om maj kommer att vara precis lika volatil, om inte mer. CVI-poängen har nått det låga värdet 74 två gånger under de senaste 30 dagarna, bara för att ersätta dessa låga poäng med en hög poäng på 94. Detta är naturligtvis inte det värsta som marknaden har sett.

Det är faktiskt relativt tamt nu jämfört med vissa perioder under de senaste två åren. I januari 2020 låg volatiliteten t.ex. på en ännu lägre punkt på endast 60. Tre månader senare steg den dock upp nästan till 175.

Men även om vi jämför kryptoprisernas nuvarande beteende med dessa mycket mer volatila perioder så står det klart att läget är långt ifrån lugnt just nu.

Kryptopriserna går snabbt upp och ner

Som många sannolikt vet har Bitcoins marknadsdominans varit obestridd under många år och därför tenderar världens första kryptovaluta att bana väg för resten av branschen. Normalt när BTC ser ett prisfall, tenderar de andra kryptorna att följa, och när det stiger, handlar hela marknaden i grönt. Dessa dagar får emellertid Bitcoin-priset kämpa för att bryta motstånd och myntet verkar sitta fast mellan två nivåer – ett stöd vid 48 000 och ett motstånd vid 58 000 dollar.

Men även om Bitcoin inte verkar kunna avancera så gäller inte detsamma för Ethereum (ETH) som har ökar kraftigt i värde sedan den 26 april, tills det nådde en ny rekordnivå på 3 523 dollar så sent som igår.

Ethereum har presterat utmärkt den senaste månaden eftersom DeFi-sektorn fortsatte att blomstra. Samtidigt har NFT-marknaden började locka kändisar, deras fans och till och med några massiva företag. Dess nätverk kämpar fortfarande på grund av skalbarhetsproblem och höga avgifter, men Ethereum har aldrig varit mer upptaget eller populärt, vilket tydligt återspeglas i dess pris.

Vad gäller BTC har ett flertal rubriker den senaste tiden ifrågasatt om det finns bättre möjligheter eller noterat hur många andra mynt som går starkare än världens största tillgång. Naturligtvis inte sett till pris eller marknadsvärde, men vad gäller prisutveckling så har många andra kryptovalutor överträffat BTC.

Dogecoin (DOGE) är det främsta exemplet på detta efter att myntet ökat med ungefär med 11 000% i värde hittills under 2021. Just nu ligger priset på 0,66 dollar vilket innebär att DOGE är den fjärde största kryptovalutan – delvis på grund av Elon Musks inflytande, och delvis på grund av kryptoindustrins beslutsamhet att driva doge upp till 1 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust