Vanguard S&P 500 ETF föll efter kommentarer från finansminister Janet Yellen

maj 5, 2021
  • Vanguard S&P 500 ETF föll under gårdagen.
  • USA:s finansminister Janet Yellen sa att FED kan behöva höja räntan.
  • USA publicerar rapporten Nonfarm Payrolls på fredag.

Wall Streets tre huvudindex har fallit något i början av maj och den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande under press. Vanguard S&P 500 ETF sjönk med cirka 0,6% igår. Ändå fortsätter priset på denna ETF att handlas på en tjurmarknad och enligt den tekniska analysen finns det inga tecken på att trenden är på väg att vända.

Grundläggande analys: Det kan bli en besvärlig månad för investerare på aktiemarknaden

Vanguard spårar S&P 500-indexet och erbjuder exponering för 500 av de ledande offentliga företagen i USA. Denna ETF:s pris föll igår, men fortsätter ändå att handlas på en tjurmarknad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Investerare säljer sina aktier i teknikrelaterade företag som bäst på grund av oron över den stigande räntan och osäkerheten inför en kommande sysselsättningsrapport. Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft och Facebook publicerade alla bättre resultat än väntat för första kvartalet, men de senaste kommentarerna från USA:s finansminister Janet Yellen ledde ändå till en försäljning.

Den amerikanska ekonomin fortsätter att återhämta sig från pandemin och Janet Yellen sa att FED kan behöva höja räntan. Den amerikanska ekonomin expanderade med 6,4% under första kvartalet och arbetsmarknaden visar också tecken på återhämtning.

”Det kan vara så att räntorna kommer att behöva stiga något för att se till att vår ekonomi inte överhettas, även om de extra utgifterna är relativt små i förhållande till ekonomins storlek,” sa Janet Yellen.

Stimulanspaketen, snabba vaccinationer och Federal Reserves tillmötesgående politik har fått USA:s aktiemarknader att susa upp till rekordnivåer, men investerare har börjat bli alltmer nervösa. Maj kan innebära utmaningar för aktiemarknadsinvesterare, och om detta händer kommer Vanguard 500 ETF troligen att sjunka till lägre prisnivåer.

USA kommer att publicera Nonfarm Payrolls-rapporten på fredag, vilket blir en av de viktigaste händelserna denna vecka. Rapporten förväntas visa att antalet arbetstillfällen i USA ökade i april, men först efter fredagens rapport kommer investerarna att få en tydligare bild.

Teknisk analys: Vanguard 500 ETF fortsätter att handla på en tjurmarknad

Den amerikanska aktiemarknaden kan försvagas ytterligare de kommande veckorna, men för närvarande är denna ETF kvar på en tjurmarknad och det finns just nu inga indikationer på att trenden är på väg att vända.

Datakälla: tradingview.com

De viktiga stödnivåerna är 360 och 340 dollar, samtidigt som 390 och 400 dollar representerar motståndsnivåerna. Trendlinjen i diagrammet ovan representerar också en stark stödnivå. Om priset bryter under denna trendlinje skulle det vara en tydlig säljsignal och öppna för ett fall ned till 340 dollar. Så länge priset ligger över trendlinjen fortsätter denna ETF att handla på en tjurmarknad.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust