GBP/USD på väg att bryta ut efter BOE:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 6, 2021
  • GBP/USD-paret har bildat ett symmetriskt triangelmönster.
  • Det steg något efter BOE:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntor och kvantitativa lättnader oförändrade.

GBP/USD steg efter att Bank of England (BOE) avgav sitt räntebeslut för maj. Paret sjönk inledningsvis till 1,3858 och studsade sedan tillbaka till 1,3917.

GBP/USD
GBP/USD prisutveckling

Bank of Englands räntebeslut

BOE avgav ett relativt återhållsamt räntebeslut. Som förväntat beslutade centralbanken att lämna räntorna oförändrade på 0,10%. Omröstningen var enhällig. Kommittémedlemmarna röstade också för att upprätthålla takten för det kvantitativa lättnadsprogrammet på 895 miljarder pund. En medlem röstade emot åtgärden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Därtill så höjde banken, som väntat, prognosen för den brittiska ekonomin. De förväntar sig nu att ekonomin krympte med 1,5% under första kvartalet. Vidare förväntar man sig att BNP kommer att återhämta sig kraftigt under andra kvartalet, hjälpt av de lättade restriktionerna i landet och regeringens stödpolitik. Vad gäller inflationen förväntar de sig att huvud-KPI kommer att stiga till över 2% under årets fjärde kvartal. Banken sa:

”Kommittén har inte för avsikt att strama åt penningpolitiken förrän det finns tydliga bevis för att betydande framsteg görs för att eliminera ledig kapacitet och uppnå ett hållbart inflationsmål på 2%.”

Den brittiska ekonomin går bra

Tidigare idag reagerade GBP/USD-paret på de relativt starka PMI-uppgifterna för tjänstesektorn i Storbritannien. Enligt Markit steg tjänste-PMI från 56,3 i mars till 61,0 i april. Denna ökning var bättre än den förväntade ökningen på 60,1.

Tidigare denna vecka visade data att även tillverkningssektorns PMI steg i april. Sammanlagt steg komposit-PMI från 56,4 till 60,7. Därför ökar sannolikheten att BOE snart kommer att strama åt.

Precis som alla större valutor kommer nästa stora katalysator för GBP/USD-priset att vara de amerikanska löneuppgifterna (NFP) som publiceras imorgon. Baserat på robusta ADP-jobbdata finns det en möjlighet att den amerikanska ekonomin skapade fler än 800 000 jobb i april. En stark jobbrapport kommer sannolikt att vara baisseartad för GBP/USD-paret.

GBP/USD-prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Diagrammet visar att GBP/USD steg efter BOE-beslutet. Paret har också bildat ett symmetriskt triangelmönster. Inom teknisk analys är detta vanligtvis ett tecken på att en breakout i endera riktning är att vänta. Eftersom paret inte har brutit ut efter BOE-beslutet finns det därför en möjlighet att det kommer att göra det inför eller efter NFP-uppgifterna från USA imorgon.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust