GBP/USD: Nyckelnivåer att hålla koll på inför BOE:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 5, 2021
  • GBP/USD ligger i ett snävt intervall när marknaden inväntar BOE:s räntebeslut.
  • Analytiker förväntar sig att banken kommer att lämna räntor och QE oförändrade.
  • En offensiv BOE kommer att vara positiv för det brittiska pundet.

GBP/USD kämpar för att välja riktning när valutahandlare börjar fokusera på det kommande räntebeslutet från Bank of England (BOE). Det handlas till 1,3920, vilket är 0,85% över fredagens lägsta värde på 1,3800.

GBP/USD
GBP/USD

Förhandsgranskning av Bank of Englands räntebeslut

BOE inledde sitt två dagar långa penningpolitiska möte idag och kommer att publicera resultatet av överläggningarna imorgon eftermiddag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Detta beslut kommer vid en viktig tidpunkt för den brittiska ekonomin. Det finns tecken på att ekonomin återhämtar sig snabbare än väntat. Arbetsmarknaden förbättras också när alltfler företag öppnar igen. De senaste uppgifterna visade att arbetslösheten sjönk till 4,9% i februari i år. Eftersom många företag har börjat öppna igen finns det en möjlighet att situationen har förbättrats.

Sektorer som tillverkning, tjänster och detaljhandel har också återhämtat sig. Samtidigt har statsskulden ökat till den högsta nivån sedan andra världskriget. Merparten av denna skuld innehas av Bank of England själva.

Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att BOE kommer att lämna räntorna oförändrade på 0,10%. Det skulle ligga i linje med vad andra centralbanker, som Federal Reserve och den europeiska centralbanken (ECB), gjort nyligen.

Analytiker vid toppbanker och CFD-mäklare kommer att fokusera på bankens program för kvantitativa lättnad på 875 miljarder pund. Vissa analytiker förväntar sig att BOE kommer att besluta att vänta och se medan andra förväntar sig att de antyder en eventuell minskning av inköpen. Banken kommer sannolikt också att höja sina ekonomiska prognoser för den brittiska ekonomin, vilket kommer att vara positivt för GBP/USD-paret. I en anteckning sa analytiker på Barclays att:

”Men hur mycket mer kan de höja prognoserna utan att effektivt förbereda marknader för tidiga räntehöjningar? Vi tror att MPC kommer att fortsätta att ta det försiktigt och balansera en optimistisk berättelse med historiskt höga osäkerheter.”

Samtidigt skrev analytiker vid ING Bank att:

”Bank of England kommer sannolikt att krympa sina statsobligationsinnehav tillsammans med framtida räntehöjningar. Det kan innebära att återinvesteringarna av förfallande obligationer minskar för att krympa balansräkningen med 30-40 miljarder pund per år.”

GBP/USD-prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att GBP/USD ligger relativt stadigt inför BOE:s räntebeslut. Priset ligger på samma nivå som 25-och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Det har också bildat ett fallande kanalmönster som visas i grönt. Därför, i händelse av en offensiv BOE, kan paret stiga till motståndet vid 1,400. Men om banken publicerar ett passivt räntebeslut finns det en möjlighet att paret kommer att sjunka till 1,3800.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust