Volkswagens rörelseresultat steg kraftigt till 4,16 miljarder pund under första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 6, 2021
  • Volkswagen rapporterar att deras resultat och intäkter ökade under första kvartalet.
  • Biltillverkaren förutspår nu upp till 7,0% i operativ avkastning från försäljningen i år.
  • Volkswagen Groups aktier föll med 10% när marknaden öppnade idag.

Volkswagen AG (ETR: VOW) rapporterade idag att deras intäkter och resultat ökade under första kvartalet. Företaget höjde också sin prognos för rörelsemarginalen för helåret. Nyheten kommer drygt en månad efter att Volkswagen meddelade att de kommer att skära ned arbetskraften med upp till fyra tusen jobb.

Volkswagens aktier steg med cirka 2% under dagens förhandel men kraschade med 10% sedan marknad öppnat. Aktierna handlas nu för 184,76 pund per aktie. Som jämförelse inleddes året på lägre 128,31 pund per aktie.

Volkswagen rapporterar 53,82 miljarder pund i intäkter

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Volkswagen rapporterade 2,95 miljarder pund i resultat efter skatt under första kvartalet jämfört med föregående års Q1 på betydligt lägre 446,77 miljoner pund. Rörelseresultatet, tillade biltillverkaren, uppgick till 4,16 miljarder pund jämfört med 781,19 miljoner pund under motsvarande period ifjol. Den operativa avkastningen från försäljningen uppgick till 7,7% det senaste kvartalet.

Enligt Volkswagen berodde det ökade kvartalsresultatet på flera faktorer, inklusive ett program för att minska fasta kostnader, en bättre produktmix och ökad försäljning. Det tyska företaget värderar sina intäkter under första kvartalet till 53,82 miljarder pund – en ökning från 47,57 miljarder förra året. Enligt FactSet hade experter förutspått en något lägre intäkt på 53,82 miljarder pund.

I separata nyheter från den globala fordonsindustrin rapporterade Aston Martin en minskad förlust under första kvartalet idag.

Volkswagens prognos för helåret

För hela räkenskapsåret förutspår Volkswagen nu att den operativa avkastningen från försäljningen kommer att landa i intervallet 5,5% till 7,0%. I sin tidigare prognos låg siffran på 6,5%. Det Wolfsburg-baserade företaget förväntade sig också en kraftig ökning av sina intäkter och leveranser 2021.

Volkswagen varnade dock för att den globala bristen på chip kommer att resultera i utmaningar under andra kvartalet. Volkswagen, som bl.a. äger lyxbilmärket Audi, sa:

”Utmaningar kommer särskilt att uppstå från den ekonomiska situationen, den ökande intensiteten i konkurrensen, volatila råvaru- och valutamarknader, säkra försörjningskedjor och strängare utsläppsrelaterade krav.”

Volkswagen presterade ganska svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på cirka 15%. I skrivande stund har den tyska biltillverkaren ett börsvärde på 104,30 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 12,86.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust