DXY: Därför fortsätter dollarindexet att sjunka

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 10, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet föll till den lägsta nivån sedan i februari efter svag Nonfarm Payroll-data.
  • Dollarn har sjunkit mot flesta utvecklade länders valutor, som pundet.
  • Vägen för minst motstånd är lägre men detta kan förändras på onsdag.

Försäljningen av det amerikanska dollarindexet (DXY) accelererade på måndagen när marknaden fortsatte att fokusera på de svaga amerikanska sysselsättningsuppgifterna. Indexet har sjunkit de senaste tre dagarna i rad och handlas på den lägsta nivån sedan den 25 februari.

DXY
DXY prisutveckling

Dollarindexet under tryck

Den amerikanska dollarn har sjunkit gentemot de flesta valutor. Den har fallit med 0,12% mot den schweiziska francen och kanadensiska dollarn och med mer än 1% mot det brittiska pundet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna nedgång sker efter de relativt svaga amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna (NFP) som publicerades i fredags förra veckan. Uppgifterna visade att den amerikanska ekonomin bara skapade 266 000 nya jobb i april i år. Denna nedgång var lägre än de 978 000 som analytiker som tillfrågats av Reuters förväntade sig. Bureau of Labor Statistics (BLS) justerade också ned de jobb som skapades i mars till 770 000.

Dessa siffror visar att den amerikanska ekonomin inte återhämtar sig så snabbt som analytiker förväntade sig. Vissa analytiker tror dock att arbetsmarknaden är svag på grund av de förbättrade arbetslöshetsförsäkringsförmånerna som Joe Bidens administration ger.

Framöver kommer dollarindex att reagera på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna som planeras till onsdag. Analytiker förväntar sig att konsumentpriserna steg med mer än 3% i april, drivna av de högre råoljepriserna och stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar som godkändes i mars i år.

Flash-data tyder på att konsumentpriserna har stigit. Till exempel har virkespriserna fyrdubblats de senaste 12 månaderna, vilket har höjt huspriserna. Samtidigt handlas andra råvaror som järnmalm och koppar på rekordnivåer. Priserna på råolja och naturgas har också stigit till den högsta nivån på mer än 12 månader.

Därför kommer Fed att få bekymmer om konsumentpriserna stiger vid en tidpunkt då arbetslösheten stiger. En högre KPI än förväntat kommer att vara bra för DXY.

DXY teknisk prognos

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet

4-timmarsdiagrammet visar att dollarindexet har haft en kraftig fallande trend. Indexet har sjunkit under de 15- och 25-dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Samtidigt ligger priset under Ichimoku-molnet och kuvertindikatorn medan oscillatorer som Relative Strength Index (RSI) och MACD har fortsatt att sjunka.

Därför är vägen för minst motstånd för DXY lägre inför de amerikanska KPI-uppgifterna. Det finns dock en sannolikhet att tjurar kommer att pressa upp priset relativt högre om inflationen ökar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust