DXY: Dollarindexet faller efter de svaga Nonfarm Payroll-uppgifterna

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 7, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet sjönk idag efter att USA publicerade de senaste NFP-uppgifterna.
  • Lönerna steg i långsammare takt än väntat.
  • Arbetslösheten steg till 6,1% i april.

Det amerikanska dollarindexet sjönk för tredje dagen i rad efter att USA publicerade de senaste Nonfarm Payroll-uppgifterna. Nonfarm Payroll syftar till löneuppgifterna från landet för samtliga sektorer förutom lantarbetare, privata hushållsanställda och ideella anställda. Paret sjönk till 90,54 dollar, vilket är 2,90% under årets hittills högsta värde på 93,42 dollar.

DXY
DXY – prisutveckling

Amerikanska Nonfarm Payroll

Den amerikanska ekonomin skjuter på alla cylindrar, vilket får många att ifrågasätta om Federal Reserve är berättigade att bibehålla den nuvarande återhållsamma penningpolitiken. I april visade data att konsumentprisindexet (KPI) steg till 2,6%, vilket ligger över Feds mål på 2,0%. Ytterligare uppgifter visade att samtliga sektorer klarar sig relativt bra.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Och idag visade uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) att arbetsmarknaden går bra. Det skapades fler än 266 000 nya jobb i april, efter att 916 000 tillkom i mars. Antalet var dock betydligt lägre än medianuppskattningen på 978 000.

I själva verket, enligt Wall Street Journal, kämpar många företag för att hitta arbetare. Rapporten pekade på det faktum att miljontals amerikaner får mer pengar i arbetslöshetsförsäkring än de skulle få på jobbet.

Samtidigt steg arbetslösheten från 6,0% i mars till 6,1% i april. Detta var sämre än medianuppskattningen på 5,8%. Deltagandet steg också i april medan lönerna var stabila.

Nonfarm Payroll-datan kom två dagar efter att ADP rapporterade att den privata sektorn sysselsatte fler än 755 000 nya arbetare i april. Och på torsdagen visade data från BLS att antalet personer som lämnade in sina första ansökningar om arbetslöshetsersättning minskade från 560 000 till 498 000 förra veckan. Det var bättre än de beräknade 540 000.

Det amerikanska dollarindexet sjönk när valutan föll mot de flesta andra valutor som ingår i indexet. Den sjönk med 0,20% mot den schweiziska francen, brittiska pundet och kanadensiska dollarn. Detta beror delvis på att de flesta valutahandlare förväntade sig starkare NFP-uppgifter baserat på de senaste uppgifterna om ansökningarna för arbetslöshetsersättning.

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

DXY har gått nedåt denna månad. Det ligger mellan 61,8% och 78,6% Fibonacci retracement-nivåerna. Det ligger också längs den nedre raden av Bollinger Bands medan den rörliga genomsnittliga konvergensdivergensen (MACD) har flyttat sig under den neutrala linjen. Därför kan indexet fortsätta att falla när björnarna riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 90,40 dollar. Denna prognos kommer dock att ogiltigförklaras om priset lyckas stiga över den här månadens högsta nivå på 91,47 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust