Priset på järnmalm stiger under det pågående handelskriget mellan Kina och Australien

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar på finansmarknaderna… read more.
on maj 10, 2021
  • Järnmalmspriset är rekordhögt på 206,20 dollar per ton när efterfrågan från Kina ökar.
  • Geopolitiska spänningar mellan Australien och Kina har pågått sedan förra året.
  • Australien är den ledande tillverkaren av järnmalm medan Kina är den största stålproducenten.

Priset på järnmalm ligger på rekordnivåer efter att ha stigit med 10% till 206,20 dollar per ton. Prisökningen beror till stor del på den stora efterfrågan från Kina.

Priset på järnmalm

Ökad kinesisk efterfrågan

Ökningen av järnmalmspriset beror till stor del på den ökade efterfrågan från Kina. Mittens rike är ett av de länder som har registrerat en stadig återhämtning från covid-19-pandemin. I synnerhet har tillverkningssektorn förbättrats avsevärt. I april låg Caixins tillverknings-PMI på 51,9. Analytiker förväntade sig 50,8 jämfört med föregående månads 50,6. Värden över 50 är en indikation på att en sektor expanderar. Enligt uppgifterna har landets tillverkningssektor expanderat sedan maj 2020.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I likhet med andra råvaror har järnmalmen sett ökande efterfrågan. Vid Kinas råvarubörs i Dalian steg terminerna för järnmalm för leverans med 10% i september och nådde ett rekordpris på 206,20 dollar (1 326 yuan) per ton. På Singapore-börsen steg terminskontrakten med 10,3% i juni till 226,25 dollar per ton. Även relaterade varor har sett prisökningar. På stålmarknaden steg varmvalsade spolar och konstruktionsjärn till 6 335 respektive 6 012 yuan.

Med det stigande järnmalmspriset har den australiska dollarn stärkts mot den amerikanska dollarn. Detta beror på det faktum att Australien är en viktig råvaruexportör, särskilt till Kina. AUD/USD ökade med 0,58% till 0,7889 dollar, vilket är den högsta nivån sedan den 26 februari. Samtidigt steg Rio Tinto Limiteds aktiekurs till rekordhöga 132,94 australiska dollar, upp med 4,59%. BHP Group Limiteds aktier ligger också på rekordnivåer på 51,65 australiska dollar.

Atilla Widnell, verkställande direktör på Navigate Commodities, konstaterade att: ”För närvarande handlar marknadsaktörer järnmalmderivat … inte baserat på grundläggande, bara rena momentum.”

Handelskrig mellan Australien och Kina

För de som vill investera i råvaror är de pågående geopolitiska spänningarna mellan Kina och Australien nyckelfaktorn för järnmalmens prisutveckling. Förhållandet mellan de två länderna försämrades 2020 efter att Australiens premiärminister Scott Morrison uppgav att det fanns behov av ytterligare utredningar om källan till covid-19-viruset. Kommentarerna ledde till att Kinas investeringar i Australien minskade med 62%.

Järnmalmen vara den tråd som håller ihop de två länderna. Å ena sidan är Australien världens största producent av järnmalm. Under räkenskapsåret 2019/20 producerade de över 910 miljoner ton. Detta är nästan dubbelt så mycket som Brasilien producerar, som rankas på andra plats. Å andra sidan är Kina den ledande tillverkaren av stål. Intressant är att järnmalmen är en nyckelkomponent i ståltillverkningen. När Kina sjösätter sin plan för infrastrukturutgifter på 500 miljarder dollar kommer investerare att vara angelägna om att se ifall de geopolitiska spänningarna påverkar efterfrågan på järnmalm.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust