USD/NOK bildar inverterat huvud och axlar-mönster efter Norges KPI-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 10, 2021
  • USD/NOK har varit under press efter de svaga amerikanska sysselsättningsuppgifterna.
  • Den norska kronan reagerade också på de relativt svaga inflationsuppgifterna.
  • De höga råoljepriserna drev också kronan högre.

USD/NOK sjönk något idag efter de relativt svaga norska inflationsuppgifterna och högre råoljepriserna. Det handlas till 8,2182, vilket ligger något över dagens lägsta punkt på 8,1915.

USD/NOK
USD/NOK prisutveckling

Norges inflation och högre oljepriser

Konsumentpriserna i Norge var en besvikelse i april när landets ekonomiska återhämtning fortsatte. Enligt Statistiska centralbyrån steg konsumentprisindexet (KPI) från -0,3% i mars till 0,3% i april. Denna ökning var något under medianuppskattningen på 0,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Priserna steg med 3,0% på årsbasis, vilket var en minskning från tidigare 3,1%. Detta berodde främst på mat och priser på alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. De kompenserades delvis av transport- och inredningspriser.

Samtidigt steg konsumentprisindexet som exkluderar de flyktiga mat- och energipriserna med 2,0% efter att ha stigit med 2,7% under föregående månad. Vidare steg producentprisindexet från 18,4% till 22,5%.

Dessa siffror kom en vecka efter Norges Bank levererade sitt räntebeslut. Banken lämnade räntorna oförändrade och antydde en möjlig räntehöjning under nästa halvår.

USD/NOK-paret kämpar också på grund av den svagare amerikanska dollarn. Dollarindexet har fortsatt att sjunka efter de senaste svaga amerikanska löneuppgifterna. Datan visade att ekonomin skapade färre jobb i april än vad analytiker väntade sig. Arbetsavdelningen reviderade också ned lönerna i mars. Värst var att arbetslösheten steg till 6,1%.

Vidare har priset på råolja och andra råvaror fortsatt att stiga. Priset på Brent steg till 68,33 dollar medan West Texas Intermediate (WTI) steg till 65,40 dollar.

Paret kommer att reagera på de senaste amerikanska inflationsuppgifterna på onsdag och en rad tal från olika Fed-medlemmar på tisdag. Det kommer också att reagera på den senaste amerikanska detaljhandeln och norska BNP-uppgifter.

USD/NOK tekniska utsikter

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

3-timmarsdiagrammet visar att USD/NOK har haft en brant fallande trend sedan fredagen förra veckan. Som ett resultat ligger priset vid den nedre raden av Bollinger Bands. Det ligger också något under de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Framför allt har det bildat ett inverterat huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är ett hausseartat tecken. Därför finns det en möjlighet att paret kommer att studsa tillbaka senare i veckan. Ett all under 8,1300 kommer däremot att ogiltigförklara denna prognos,

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust