Till Hufnagel förklarar varför Petrus Advisers vill se förändringar hos Aareal Bank

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 13, 2021
  • Petrus Advisers vill ersätta 3 medlemmar i Aareal Banks styrelse.
  • Aareal Bank uppger att de gjort allt som är möjligt för att vända trenden.
  • Det tyska bankföretagets VD avgick efter månader av sjukfrånvaro.

Petrus Advisers inledde en kamp förra månaden med tyska Aareal Bank (ETR: ARL) och försökte ersätta tre ledamöter i dess styrelse. Den Londonbaserade aktivisthedgefonden äger knappt 10% av bankföretaget.

På CNBC:s “Squawk Box” konstaterade Petrus Advisers aktivitetschef, Till Hufnagel, att verksamheten har en enorm potential både på utlånings- och mjukvarusidan. Han var dock osäker på om teamet på plats kan förverkliga den potentialen. Hufnagel sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Förvaltningsstyrelsens historia är en där det har varit en för mysig relation med ledningsgruppen, och som ett resultat kunde ett ersättnings- och incitamentsprogram inte placera de historiskt välavlönade cheferna väsentligt över riktmärket, men de har också varit mycket frånkopplade från den lönsamhet som företaget har uppnått och har varit ganska oambitiösa vad gäller att sätta rätt strategiska mål.”

Aareal Bank säger att de gjort det som var nödvändigt för att förbättra resultatet

De tre ledamöterna som vi har nominerat till styrelsen kan bidra positivt till att genomföra den nödvändiga förändringen på Aareal, tillade han.

Enligt bankföretaget har de dock redan gjort allt som de anser vara nödvändigt för att uppnå förbättrade resultat. Hufnagel erkände också att Aareal delvis tagit sig an de identifierade utmaningarna, men fortsatte med att kommentera att:

”Det finns vissa faktorer kring kostnader, nya affärsmodeller, intäktsströmmar på utlåningssidan och separering av mjukvaruverksamheten, där vi tror att framstegen är ganska långsamma. Det är de områdena där det finns en viss motvilja i ledningsgruppen.”

Aareal Banks verkställande direktör avgick efter månader av sjukfrånvaro

Hufnagel pekade på tisdagens resultatrapport och betonade att de överdrivna utbetalningarna till chefer i hela banken resulterat i ett hot mot lönsamheten. Aareal Banks VD lämnade rollen nyligen efter mer än fyra månaders sjukfrånvaro. Petrus Advisers partner påpekade att en annan ledamot i styrelsen planerar att gå i pension:

”Vår ståndpunkt är att styrelsen, som historiskt sett inte har gjort rätt saker och har misslyckats med att skapa rätt incitament, bör stärkas så att den väljer rätt styrelse för att driva företagets framtid.”

Aareal Bank öppnade handeln på 19,14 pund per aktie igår och stängde på 19,55 pund per aktie. Som jämförelse inledde de året på 16,68 pund per aktie. I skrivande stund har det tyska företaget ett börsvärde på 1,14 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust