Förväntas inflationstakten på 4,2% i USA fortsätta?

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada… read more.
on maj 13, 2021
  • Det amerikanska konsumentprisindexet steg med 4,2%, den snabbaste stigningen sedan 2008.
  • Fed ser inflationen som övergående.
  • Cykliska sektorer presterar bra i perioder med hög inflation och stark BNP-tillväxt.

Inflationen, mätt med konsumentprisindexet (KPI), ökade med 4,2% i USA jämfört med för ett år sedan, vilket var den största 12-månadersökningen sedan september 2008. Marknaderna såg en bred försäljning tidigare i veckan på grund av oron över högre inflation och såväl Dow Jones Industrial Avarage, S&P 500 och Nasdaq Composite Index föll.

Marknaderna fortsatte också att falla igår efter att ny inflationsdata släpptes.

Är inflationen här för att stanna?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Jonathan Golub, Chief US Equity Strategist på Credit Suisse, sa till CNBC att: ”Alla som är inblandade i marknader vet att inflationsuppgifterna blir heta … Debatten just nu: Är detta tillfälligt eller är det något som stannar? Och det kommer vi inte att få veta den närmaste tiden, men det är verkligen det som konversationen kretsar kring.”

Han sa vidare att BNP under andra kvartalet kommer att bli ”utomordentligt starkt” med förväntningar på en BNP-tillväxt på 12% på årsbasis och en 57-procentig vinsttillväxt. En sådan stark tillväxt har dock ett pris, vilket är inflationen. Frågan kvarstår om det är tillfälligt eller kommer att fortsätta.

Federal Reserve fortsätter att erkänna att inflationen accelererar men ser den som övergående. I det senaste protokollet från Federal Open Market Committee, sa Fed-ordföranden Jerome Powell att återhämtningen är ”ojämn och långt ifrån fullständig,” och att dessa ”engångsökningarna av priserna sannolikt bara får övergående effekter på inflationen.”

Var kan investerare hitta skydd om inflationen fortsätter?

Jonathan Golub ser den nuvarande inflationstakten som ”lite av ett hack” och förväntar sig att marknaderna kommer att kunna hantera det bra. I en sådan marknadsmiljö sa han att investerarna bör se till att luta sig mot cykliska aktier.

Det handlar alltså om cykliska sektorer, som material och industri, eftersom det är de sektorerna som är mest utsatta för inflation och stark BNP-tillväxt. Material och industrier har hört till de sektorer som har uppvisat bäst resultat den senaste månaden.

Samtidigt som S&P 500 har legat relativt platt under den efterföljande enmånadersperioden har Vanguard Materials Index Fund ETF (VAW), som spårar aktiernas prestanda inom materialsektorn, stigit med nästan 8,5%. Energy Select Sector SPDR Fun (XLE) , som spårar aktiernas prestanda inom energisektorn, har stigit med nästan 13% under samma tidsperiod.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust