Ryanair övergår till nettoförlust när covid-19 skadar efterfrågan

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 17, 2021
  • Ryanair Holdings plc rapporterar 880 miljoner pund i nettoförlust under räkenskapsåret 2021.
  • Flygbolaget varnar att passagerarantalet kommer att förbli lågt under Q1.
  • Ryanairs intäkter föll till 1,41 miljarder pund på grund av covid-19-restriktionerna.

Ryanair Holdings plc (LON: RYA) övergick till en betydande förlust under budgetåret 2021 när den pågående covid-19-pandemin fortsatte att påverka trafiken. Budgetlufttrafikföretaget varnade också för att passagerarantalet kommer att förbli lågt (5 miljoner till 6 miljoner) under första kvartalet.

Ryanairs aktier steg med strax under 2% under morgonens förhandel, men förlorade sedan hälften av intradagsvinsten när marknaden öppnat. Priset ligger nu på 14,63 pund per aktie, jämfört med 13,26 pund vid årsskiftet.

Ryanairs intäkter föll till 1,41 miljarder pund

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ryanair avstod från att ge en prognos för resten av året. Flygbolaget uttryckte ändå förtroende för att bokningarna har förbättrats avsevärt jämfört med den första veckan i april.

Den irländska flygbolaget rapporterade 880 miljoner pund i nettoförlust under det år som avslutades den 31 mars. Under räkenskapsåret 2020 bokförde de istället 559 miljoner pund i vinst. FactSet-konsensus för Ryanairs förlust under det senaste året uppgick till ännu högre 900 miljoner pund.

Andra anmärkningsvärda siffror i lågprisflygbolagets ekonomiska uppdatering idag inkluderar 960 miljoner pund i förlust före skatt och 1,41 miljarder pund i intäkter. Föregående år redovisade de en vinst på 578 miljoner pund före skatt och 7,32 miljarder pund i intäkter. Enligt FactSet hade experter förväntat sig en marginellt lägre intäkt på 1,40 miljarder pund för Ryanair under budgetåret 2021.

VD Michael O’Learys kommentarer på CNBC:s ”Squawk Box”

Lastfaktorn uppgick till 71% det senaste året jämfört med 95% under räkenskapsåret 2020. VD Michael O’Leary kommenterade på CNBC:s ”Squawk Box” att:

”Genom sommartoppen kommer prissättningen att vara rekordlåg. Under vintern 2021 och säkert fram till sommaren 2022 när Europa återhämtar sig från covid-19 kommer det att handla om cirka 20% mindre kapacitet. Ryanair vidtar åtgärder för att öka kapaciteten och hålla nere prispressen, inklusive att öppna åtta nya baser i huvudstäder och ta emot 60 nya viktiga flygplan från Boeing i vinter. Men jag misstänker fortfarande att vintern 2021 och sommaren 2022 kommer att se en betydande prispress uppåt.”

Ryanair presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 10%. I skrivande stund värderas flygbolaget, som har sitt huvudkontor i Swords, till 16,39 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust