NZD/USD bildar huvud och axlar-mönster efter NZD-budgettal

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 20, 2021
  • Nya Zeelands dollar har bildat ett huvud och axlar-mönster på 4-timmarsdiagrammet.
  • Paret reagerar på regeringens positiva förutsägelser om ekonomin.
  • Det pressas också av det offensiva FOMC-mötesprotokollet.

NZD/USD-priset förändrades endast marginellt efter att den senaste årsbudgeten för Nya Zeeland presenterats och FOMC:s mötesprotokoll. Paret handlas till 0,7180, vilket är 1,27% under veckans högsta värde på 0,77070.

New Zealand dollar
Den nyzeeländska dollarn

Nya Zeelands budget

Nya Zeeland har gjort det relativt bra under covid-19-pandemin. Landet har endast rapporterat 25 dödsfall, vilket är enormt starkt med tanke på att andra jämförbara länder rapporterat tusentals dödsfall. Igår visade uppgifter från regeringen att producentprisindexet (PPI) studsade tillbaka under första kvartalet. PPI-input ökade från 0,1% under fjärde kvartalet till 2,1% under första kvartalet. Under samma period steg PPI-produktionen med 1,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nya Zeelands regering förväntar sig också att ekonomin kommer att se en starkare återhämtning. I sin budget i dag förutspådde regeringen att ekonomin kommer att expandera med 2,9% i år och med 4,4% det kommande året. Regeringen förväntar sig också att dess handelsunderskott kommer att minska till 13,2 miljarder nyzeeländska dollar 2023.

I sin budget förväntar sig regeringen att öka utgifterna för social välfärd eftersom de vill lyfta tusentals människor från fattigdom. De förväntar sig också att öka sina infrastrukturutgifter till 57,3 miljarder dollar, med mer än 11,6 miljarder dollar till bostäder. Regeringen förväntar sig att husprisinflationen saktar ner till 0,9%. De förväntar sig också att arbetslösheten kommer att sjunka till 4,2% år 2024 från nuvarande 4,7%.

Dessa siffror är viktiga för NZD/USD-paret eftersom de antyder att RBNZ sannolikt kommer att bli mer offensiv eftersom ekonomin går bättre än förväntat. I det senaste räntebeslutet lämnade banken räntorna oförändrade och fortsatte med storskaliga tillgångsköp.

NZD/USD reagerar också på det senaste FOMC-mötesprotokollet. Protokollet visade att Fed-tjänstemännen har börjat diskutera höjda räntor när ekonomin återhämtar sig. Senare idag kommer paret att reagera på nya amerikanska sysselsättningsuppgifter.

NZD/USD-analys

NZD/USD
NZD/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att NZD/USD-paret minskade något efter det senaste FOMC-mötesprotokollet och Nya Zeelands budget. Paret har bildat ett huvud och axlar-mönster vars hals ligger vid 0,7137. Priset har flyttat sig under 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Relativt styrkaindex (RSI) har också sjunkit till 40. Därför kan paret sjunka under det viktiga stödet vid 0,700 på medellång sikt eftersom H&S-mönstret vanligtvis är ett baisseartat tecken.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust