Därför flög Virgin Galactics aktier högre igår

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 21, 2021
  • Virgin Galactic säger att granskningen av VMS Eve har slutförts.
  • Det amerikanska företagets nästa rymdflygtest är nu planerat till lördag.
  • Virgin Galactic aktier sköt upp med cirka 25% på torsdag morgon.

Virgin Galactic Holdings Inc. (NYSE: SPCE) sa på torsdag att underhållsöversynen av transportflygplanet VMS Eve har slutförts och nästa rymdflygtest är nu planerat till lördag, med förbehåll för väder- och tekniska kontroller. VD Michael Colglazier sa:

”Efter en detaljerad inspektion och noggrann analys av vårt moderskepp, Eve, har vi godkänt vårt rymdflygsystem för vår kommande flygning.”

Virgin Galactic tävlar med Jeff Bezos Blue Origin

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tillkännagivandet ledde till en 25-procentig vinst för Virgin Galactics aktier under morgonen igår. Aktierna har varit under press de senaste veckorna på grund av oron över att rymdflygföretaget skulle bli tvunget att skjuta upp testet. Det skulle ha resulterat i problem, inte minst ökad konkurrens från Jeff Bezos privatfinansierade flygbolag Blue Origin, som avslöjat att 2,4 miljoner dollar (1,69 miljoner pund) är det nuvarande högsta budet för en resa till rymden.

Nyheten kommer en vecka efter att Virgin Galactic rapporterade sina ekonomiska resultat för första kvartalet. Då sa det NYSE-noterade företaget att ett eventuellt underhållsproblem med deras flygplan kan försena nästa rymdflygtest. På torsdag citerade dock Virgin Galactic sin tekniska analys när de meddelade att VMS Eve är redo för flygningen.

Virgin Galactics SpaceShipTwo-system är för närvarande under utveckling. Ytterligare fyra testflygningar är inplanerade innan bolaget, som har sitt huvudkontor i Kalifornien, startar kommersiell service nästa år.

Virgin första rymdflygtest stötte på motorproblem

Det första av dessa fyra tester var inledningsvis planerat till december 2020, men ett motorproblem försenade uppdraget. Virgin siktade sedan på februari men var tvungen att återigen skjuta upp flygningen till maj för att fixa rymdfarkostens flygdator som stötte på ett problem med elektromagnetiska störningar.

Testflygningen kommer inte bara att fokusera på att utvärdera om de tidigare problemen, inklusive de som orsakade förseningarna i december och februari, har åtgärdats. Den kommer också att testa livestreaming-funktioner och utvärdera kundkabinen. Testflygningen kommer bara att ha de två piloterna ombord.

Virgin Galactic förlorade nästan hälften av sin intradagsvinst på några timmar efter att marknaden öppnats igår. Aktierna handlas nu för 19,82 dollar per aktie. Som jämförelse nådde de årets hittills högsta nivå på hela 60 dollar per aktie under den andra veckan i februari.

I skrivande stund har Virgin Galactic ett börsvärde på 4,77 miljarder dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust