3 gånger som Lordstown Motors gjorde investerare besvikna

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay arbetade på Tata Motors med projektplanering innan han upptäckte sin passion för aktier. Idag bor han i Kanada… read more.
on maj 26, 2021
  • Investerare som gått kort anklagade företaget för att fejka förbeställningar.
  • Lordstown drog sig ur efter att ett halvt ökenlopp körts.
  • En prototyp av Endurance fattade eld under sin första testkörning.

Lordstown Motors (NASDAQ: RIDE) föll med över 10% går efter att företaget sänkte sin produktionsprognos för året och även meddelade att de behöver skaffa nytt kapital.

Läs mer om den sänkta produktionsprognosen här.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Företaget börsnoterade ifjol i en omvänd fusion med Diamond Peak Holdings Corp. som är ett specialförvärvsföretag (SPAC). Rörelseförvärvet värderade företaget till 1,6 miljarder dollar och det handlas för närvarande under den värderingen. Företaget såg intäkter på 675 miljoner dollar som en del av affären för att genomföra den inledande produktionen. Under några veckor efter tillkännagivandet tredubblades aktierna i värde och nådde en topp på 31,80 dollar, men de har varit volatila sedan dess. Aktierna stängdes på 9,67 dollar per aktie i måndags och föll med över 10% igår.

Vi tittar på tre andra gånger som Lordstown Motors gjort investerare besvikna.

Blankare anklagade företaget för att fejka förbeställningar

Hindenburg Research, som fokuserar sin handel på att gå kort, hävdade i mars att företaget vilseledde investerare ”både vad gäller efterfrågan och produktionskapaciteten”. Efter offentliggörandet av rapporten inledde Securities and Exchange Commission (SEC) en utredning av företaget.

”Vår forskning har visat att Lordstowns orderbok består av falska eller helt icke-bindande beställningar, från kunder som i allmänhet inte ens har fordonsflottor. Enligt tidigare anställda och affärspartners ville VD Steve Burns generera bokningar, oavsett kvalitet, som ett verktyg för att skaffa kapital och ge legitimitet,” konstaterade analytikerna vid Hindenburg Research.

Lordstown drog sig ur ett ökenlopp

Företaget hypade sitt deltagande i ökenloppet San Felipe 250 i slutet av april, där de deltog med en modifierad version av sin kommande pickup Endurance. Men företaget, som har sitt huvudkontor i Ohio, var tvungna att avbryta loppet efter att bara ha kört de första drygt 6 milen av de totalt 39 milen.

”Vi slutförde inte loppet eftersom ökenterrängen verkligen använder mycket energi, mer än vi hade förväntat oss,” sa VD och grundare Steve Burns om fadäsen.

En prototyp av Endurance fattade eld under sin första testkörning

I januari fattade en prototyp av deras Endurance-pickup eld under sin första provkörning. Företaget avslöjade inte vad som hänt för allmänheten förrän nästan en månad efter händelsen. Många av detaljerna om branden avslöjades först i en polisrapport som Hindenburg Research lyckades fiska fram.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust