USD/TRY på ny rekordnivå när CBRT-räntesänkning ser mer sannolik ut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 3, 2021
  • USD/TRY-paret steg till en ny rekordnivå efter de senaste konsumentinflationsuppgifterna.
  • Huvud-KPI sjönk från 17,14% till 16,59% medan PPI sjönk till 3,92%.
  • Dessa siffror ökar sannolikheten för en räntesänkning av CBRT.

Priset på USD/TRY steg till en ny rekordnivå efter relativt svag turkiska konsumentinflationsdata och förväntningar på att CBRT kommer att sänka räntorna. Det handlas till 8,635, vilket är något under det nya rekordet på 8,171.

USD/TRY
USD/TRY prisutveckling

Turkiets inflation minskar

I en rapport som publicerades idag sa den turkiska statistikbyrån att landets huvudsakliga konsumentprisindex (KPI) sjönk till 16,59% i maj från 17,14% i april. Denna nedgång kom som en överraskning eftersom analytiker förväntade sig att siffran skulle stiga till 17,25%. På månadsbasis föll KPI från 1,68% i april till 0,89% i maj. Det var också lägre än medianuppskattningen på 1,46%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Producentprisindexet (PPI) sjönk också från 4,34% i april till 3,92% i maj. På årsbasis steg indexet från 35,17% till 38,33%.

USD/TRY steg eftersom dessa siffror antyder att CBRT kommer att sänka räntorna efter centralbankens möte den här månaden. Dessutom tillträdde den nya ordföranden. Han ersatte den tidigare ordföranden som lyckades stabilisera valutan genom räntehöjningar. Innan han blev ordförande hävdade han att högre räntor tenderar att orsaka inflation.

Nyligen valde den turkiska presidenten att ersätta en relativt offensiv kommittémedlem. Eftersom han hatar höga räntor betyder hans åtgärder att de andra medlemmarna kan känna press att sänka räntorna.

Ser vi framåt kommer USD/TRY-paret att reagera på de senaste sysselsättningsuppgifterna från USA. Senare ikväll svensk tid kommer Bureau of Labor Statistics (BLS) att publicera de senaste uppgifterna om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången. Analytiker förväntar sig att uppgifterna visar att antalet sjönk under 400 000 för första gången sedan pandemin startade. Och på fredagen kommer BLS att publicera de senaste non-farm payroll-siffrorna från USA.

USD/TRY: teknisk analys

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-paret steg över 8,5752 på onsdag denna vecka. Detta var en anmärkningsvärd prisutveckling eftersom det var den tidigare rekordnivån. Paret förblir över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA) medan MACD ligger över den neutrala linjen. De två linjerna i den stokastiska oscillatorn ligger något under den överköpta nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta uppåt när handlare riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 9,00, vilket är cirka 5% över den nuvarande nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust