USD/TRY bildar en stigande triangel efter CBRT:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 6, 2021
  • USD/TRY-paret har bildat ett stigande triangelmönster efter CBRT:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntorna oförändrade, vilket de flesta analytiker förväntade sig.
  • Fokus flyttas till USA där regeringen kommer att publicera NFP-data imorgon.

USD/TRY höll sig relativt stadigt efter det andra turkiska centralbanksbeslutet med Sahap Kavcioglu vid rodret. Paret handlas till 8,3133, där det har legat de senaste dagarna.

USD/TRY
USD/TRY prisutveckling

CBRT:s räntebeslut

Sahap Kavcıoğlu avslutade sitt andra penningpolitiska möte efter sitt överraskande utnämning i mars. Som allmänt förväntat beslöt han sig för att lämna räntorna oförändrade för andra månaden i rad.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den huvudsakliga reporäntan för en vecka ligger kvar på 19% medan utlånings- och upplåningsräntan över natten ligger på 20,50% respektive 17,50%. Detta beslut låg i linje med vad analytiker som Bloomberg och Reuters intervjuat förväntade sig.

Beslutet kom några dagar efter att landets statistikbyrå publicerade en relativt blygsam inflation för april. Priserna steg för sjunde raka månaden på grund av de aktuella utmaningarna för sjöfarten, en svagare lira och högre oljepriser. Genom att lämna räntorna oförändrade satsar banken därför på att inflationen har nått sin topp och att den kommer att börja sjunka. Banken sa:

”Styrräntan kommer att fortsätta att läggas på en nivå över inflationen för att bibehålla en stark desinflationseffekt tills starka indikatorer pekar på ett permanent fall i inflationen och det medelfristiga målet på 5 procent uppnås.”

Därför tror många analytiker att CBRT kommer att sänka räntorna under det tredje kvartalet i år. Dessutom hävdade ordföranden i sina tidigare uttalanden att lägre räntor är nödvändiga för att stödja ekonomin.

Han hävdade också att högre räntor tenderar att leda till inflation, vilket är en uppfattning som inte stöds av många ekonomer. T.ex. höjde den brasilianska centralbanken räntorna tidigare idag och signaliserade att de kommer att höjas i juni igen för att dämpa inflationen.

Framöver kommer fredagens amerikanska löneuppgifter (NFP) att påverka USD/TRY-paret. På onsdag visade uppgifter från ADP att ekonomin skapade fler än 700 000 jobb. Samtidigt är medianuppskattningen från analytiker som intervjuats av Reuters är att ekonomin tillfört fler än 800 000 jobb. Om så är fallet kan Fed vara under intensivt tryck att höja räntorna, vilket skulle vara hausseartat för USD/TRY.

USD/TRY teknisk prognos

USD/TRY
USD/TRY graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/TRY-paret befinner sig i ett konsolideringsläge. Det håller sig vid de 25- och 15-dagars viktade glidande medelvärdena. Paret har också bildat vad som ser ut som en stigande triangel. I våra gratis valutahandelskurser kan du lära dig att en sådan triangel vanligtvis ett hausseartat tecken. Det genomsnittliga sanna intervallet (ATR), som är ett mått på volatiliteten, har också sjunkit.

Därför finns det en möjlighet att paret snart kommer att bryta ut uppåt med besked. För att detta ska hända måste det först bryta över motståndet vid 8,4567.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust