USD/TRY-prognos inför veckans räntebeslut från CBRT

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 3, 2021
  • USD/TRY-paret stiger efter de senaste turkiska konsumentinflationsuppgifterna.
  • Huvud-KPI steg med 17,14% på årsbasis i april.
  • Analytiker förväntar sig att CBRT kommer att lämna räntorna oförändrade vid sitt möte den här veckan.

USD/TRY-priset har stigit de senaste tre månaderna i rad när valutahandlare reagerat på den turkiska penningpolitiska situationen. Geopolitiska spänningar mellan USA och Turkiet har också spelat in. Det handlas till 8,30, vilket är 3,25% under parets rekordnivå.

USD/TRY
USD/TRY prisutveckling

Inflationen i Turkiet skapar oro

USD/TRY-paret ligger stabilt idag när marknaden reagerar på de senaste uppgifterna om det turkiska konsumentprisindexet (KPI). Enligt landets statistikbyrå steg konsumentprisindexet med 1,68% i april från 1,08% i mars. Denna ökning var mindre än medianuppskattningen på 1,80%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

KPI steg med 17,14% på årsbasis, vilket var högre än föregående 16,19% men lägre än förväntade 17,30%.

Ytterligare uppgifter från byrån visade att producentprisindexet (PPI) steg med 4,34% på månadsbasis. Denna ökning var också högre än föregående 4,13%.

Därför bedömer analytiker att den långsamma inflationstillväxten sannolikt kommer att leda till ett milt räntebeslut från Central Bank of Republic of Turkey (CBRT). Handlare har följt banken noga efter att president Erdogan sparkade ordföranden Naci Agbal i mars.

I en anteckning sa analytiker vid ING att de förväntar sig att CBRT lämnar räntan oförändrad på torsdag denna vecka. De förutspår också att en räntesänkning sker under årets tredje kvartal. De skrev att:

”Sammantaget bekräftar de senaste uppgifterna den fortfarande utmanande inflationsdynamiken med efterfrågeutmaningar, förhöjd serviceinflation, den senaste tidens uppåtgående trend för råvarupriserna, TRY-svagheten och utbudsbegränsningar under pandemin.”

Utöver CBRT-beslutet kommer USD/TRY-priset att reagera på de kommande Nonfarm Payroll-uppgifterna (NFP) från USA. Marknaden kommer att fortsätta att reagera på den senaste utvecklingen mellan USA och Turkiet.

USD/TRY teknisk prognos

USD/TRY
USD/TRY – teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY har haft en stigande trend efter att det sjönk till 6,9050 i februari. Paret verkar bilda ett kopp och handtagsmönster, vilket vanligtvis är ett tecken på att den aktuella trenden står sig. Det har också stigit över de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Därför kommer paret att förbli i en hausseartad trend så länge priset ligger över de två genomsnittet. Detta rally kommer att valideras om priset lyckas bryta över rekordnivån 8,5695.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust