USD/TRY: Turkisk liran vacklar efter det första CBRT-beslutet från Sahap

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 15, 2021
  • USD/TRY vacklade något efter CBRT:s räntebeslut.
  • Den nya ordföranden lämnade räntan oförändrad, vilket de flesta analytiker förväntade sig.
  • Han förband sig också att använda alla verktyg för att upprätthålla stabilitet.

USD/TRY- paret steg något efter det första räntebeslutet från den nya CBRT-ordföranden Sahap Kavcioglu. Det steg till 8,08, vilket var något högre än intradagens lågpunkt på 8,00.

USD/TRY
Turkiska lirans prisutveckling

CBRT:s räntebeslut

Den turkiska centralbanken fattade sitt första räntebeslut under den nya ordföranden Sahap. Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade, vilket de flesta analytiker förväntade sig. De lämnade reporäntan för en vecka oförändrad på 19,00% och upplånings- och utlåningsräntorna över natten på 17,50% respektive 20,50%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Beslutet kom vid en viktig tid för Turkiet. Det har gått en månad sedan president Recep Erdogan ersatte den tidigare centralbanksordföranden som hade lyckats stabilisera valutan efter att den sjönk till rekordlåga nivåer under 2020.

För det andra kom CBRT-beslutet vid en tidpunkt då uppgifter visat att landets inflation stiger. Huvudkonsumentprisindexet (KPI) steg med 16,2% i mars efter att ha stigit med 15,6% föregående månad. Denna trend berodde främst på högre oljepriser och svagare valuta.

För det tredje kom beslutet några dagar efter att Erdogan lovade att hålla låneräntorna låga samtidigt som inflationen ska tämjas. I ekonomin är detta vanligtvis en svår sak eftersom centralbanker stramar åt penningpolitiken i ett försök att sänka inflationen. I dag, när den justeras för inflation, har Turkiet den näst högsta räntan efter Egypten. I uttalandet sa ordföranden att:

”Styrräntan kommer att fortsätta att bestämmas på en nivå över inflationen för att upprätthålla en stark desinflationseffekt tills starka indikatorer pekar på ett permanent fall i inflationen och det medelfristiga målet på 5 procent uppnås.”

USD/TRY reagerar också på dollarns utveckling. Under de senaste dagarna har dollarn fallit gentemot nyckelvalutor då den tidigare rädslan för inflation har avtagit. Uppgifter som publicerades av landet visade att huvud-KPI steg med 2,6% medan kärn-KPI steg med 1,6%. Därför tror analytiker att räntorna sannolikt kommer att förbli intakta några år till.

USD/TRY teknisk prognos

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

USD/TRY har sjunkit med nästan 5% från den högsta nivån i år. På 4-timmarsdiagrammet har det bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är ett hausseartat tecken. Det genomsnittliga riktningsrörelseindexet (ADX) har sjunkit medan priset ligger på samma nivå som de glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför kan paret återuppta den nedåtgående trenden när handlarnas mål rör sig under 8,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust