USD/TRY bildar hausseartad vimpel inför CBRT:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 13, 2021
  • USD/TRY-paret har varit i ett konsolideringsläge inför CBRT-beslutet.
  • Banken kommer att leverera sitt räntebeslut på torsdag.
  • Data som publicerades idag visade att detaljhandeln återhämtade sig i februari.

USD/TRY svävar nära årets högsta nivå när handlare reflekterar över de positiva turkiska detaljhandelsuppgifterna. Datan kom två dagar före räntebeslutet från den nya turkiska centralbankschefen.

Turkish lira
Turkiska liran

Turkiets detaljhandel

De turkiska detaljhandeln ökade med 3,4% i februari då landet fortsatte att öppna sin ekonomi. Detta var en bättre siffra än januariökningen med 0,6%. Ökningen ledde till en ökning på årsbasis med4,6%, bättre än de tidigare 2,6%. Ytterligare uppgifter visade att industriproduktionen ökade med 8,8% i februari.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessa siffror kom en vecka efter att USD/TRY reagerade på de stigande konsumentinflationsnumren. Statistikbyråns data visade att konsumentpriserna steg med 16,2% jämfört med motsvarande period föregående år efter att ha stigit med 15,6% en månad tidigare. Ökningen berodde främst på högre konsumtion inom transport och alkoholhaltiga drycker.

Det är mot denna bakgrund som CBRT kommer att hålla sitt penningpolitiska möte med början i morgon. Den kommer att leverera sitt räntebeslut på torsdag eftermiddag. Detta blir det första räntebeslutet från den nya CBRT-ordföranden som länge har förespråkat låga räntor. Han utsågs förra månaden efter att den tidigare ordföranden höjde räntorna.

Eftersom den nya ordföranden ännu inte har hållit något penningpolitiskt tal är det därför relativt svårt att förutsäga vad han kommer att göra. Medianuppskattningen är att banken kommer att lämna rubrikräntorna oförändrade på 19,0%. De lämnar sannolikt också upplånings- och utlåningsräntorna över natten på 17,50% respektive 20,50%.

Beslutet kommer också vid en tidpunkt då den turkiska regeringen intensifierar sina vaccinationsinsatser. De senaste uppgifterna visade att mer än 13,3% av den totala befolkningen har fått minst 1 dos av vaccinet. 9,3% av befolkningen har fått två doser. Detta är relativt starka siffror bland tillväxtländer.

USD/TRY teknisk prognos

USD/TRY
USD/TRY teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-paret har legat i ett snävt intervall de senaste dagarna. Detta är efter att paret steg efter avskedandet av Naci Agbal. Paret har bildat det som ser ut som ett hausseartat vimpelmönster som visas i grönt. Den har också stigit över de 25-och 15-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Du kan lära dig mer om teknisk analys i våra gratis kurser för valutahandel.

Därför kommer paret enligt min åsikt sannolikt att studsa tillbaka när tjurar riktar in sig mot förra årets högsta nivå på 8,5812. Detta kommer sannolikt att hända om CBRT-beslutet är återhållsamt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust