USD/TRY: Liran faller när ökad inflation flyttar fokus till nya CBRT-ordföranden

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 5, 2021
  • USD/TRY steg efter den höga turkiska inflationen.
  • Det huvudsakliga konsumentprisindexet steg med 16,20% på årsbasis.
  • Producentprisindexet steg till 31,20% i mars.

USD/TRY-priset steg något efter de relativt starka turkiska inflationsuppgifterna och när diskussionerna om reflation fortsätter. Det steg till 8,2070, vilket är något över förra veckans lågpunkt på 7,9915.

USD/TRY
USD/TRY

Den turkiska inflationen fortsätter att stiga

Turkiet har stått i rampljuset den senaste tiden när investerare väntar på nästa åtgärd från den nya centralbanksordföranden. I en rapport i dag meddelade landets statistikbyrå att konsumentprisindexet (KPI) steg från 0,91% i februari till 1,08%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna ökning ledde till en ökning på årsbasis med 16,19%, vilket var något högre än föregående 15,61%. Analytiker förväntade sig att uppgifterna skulle visa att priserna steg med 16,11%. Under toppen av pandemin var KPI 8,55%.

Samtidigt har högre oljepriser flyttat producentprisindex (PPI) från 1,22% till 4,13%. På årsbasis steg PPI från 27,09% till 31,20%. Förra året sjönk denna siffra till 1,7%.

Forexhandlare ägnar stor uppmärksamhet åt de turkiska inflationsuppgifterna på grund av Recep Erdogans senaste beslut. I mars överraskade han marknaden när han avskedade den respekterade centralbankguvernören Naci Agbal som hade återfört förtroendet för liran.

Vanligtvis höjer centralbankerna räntorna för att sänka inflationen. Men Erdogan och den nya centralbanksordföranden anser att högre räntor leder till en högre inflation. Därför kommer handlare att noga följa CBRTY-mötet senare denna månad.

USD/TRY reagerar också på reflationshandeln där dollarn har stärkts mot andra nyckelvalutor. Detta hände efter att USA publicerade starka sysselsättningsuppgifter, vilket ledde till att många analytiker började förvänta sig snabbare räntehöjningar från Federal Reserve.

USD/TRY tekniska utsikter

USD/TRY
USD/TRY – teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/TRY-paret sköt upp med mer än 15% på bara en dag efter Erdogans beslut att avskeda den respekterade ordföranden. Efter att ha förlorat några av dessa vinster har priset börjat gå upp igen efter de senaste starka inflationsuppgifterna. Priset ligger fortfarande över 25- och 15-dagars glidande medelvärden. Det ligger också längs standardpivotpunkten.

Därför kan paret fortsätta stiga när tjurar siktar mot det första motståndet vid 8,4100. Denna förutsägelse kommer att ogiltigförklaras om priset faller under det första stödet vid 7,9520.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust