USD/ZAR: Den sydafrikanska randens rally accelererar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 3, 2021
  • USD/ZAR sjönk idag till den lägsta nivån sedan februari 2019.
  • Prisfallet tog fart efter de starka PMI-uppgifterna från Sydafrika.
  • Paret kommer härnäst att reagera på de senaste amerikanska sysselsättningsuppgifterna.

USD/ZAR sjönk till den lägsta nivån sedan februari 2019 idag när den sydafrikanska randens rally accelererade. Det handlas till 13,54, vilket är 30% under den högsta nivån 2020.

South African rand
Den sydafrikanska randen

Den sydafrikanska randens imponerande rally

Den sydafrikanska randen har upplevt ett spektakulärt rally de senaste månaderna. Sedan april förra året har valutan stigit gentemot den amerikanska dollarn under alla månader utom en. Randen har stigit med cirka 30% mot den amerikanska dollarn, vilket gör det till den mest drastiska uppgången någonsin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

USD/ZAR fortsatte att sjunka idag efter den relativt starka sydafrikanska PMI-datan. Enligt Standard Bank sjönk landets PMI från 53,7 i april till 53,2 i maj i år. Med ett PMI-värde över 50 betyder det att landets företag fortsätter att göra det bra i maj.

De senaste uppgifterna från Sydafrika har varit relativt positiva. Till exempel har gruvproduktionen studsat tillbaka, inte minst tack vare det faktum att metallpriserna har ökat. Guldet närmar sig rekordnivåer medan andra metaller som platina och palladium också har stigit.

Ytterligare uppgifter från Sydafrika visade att detaljhandeln har börjat öka medan inflationen är relativt stabil. De senaste uppgifterna visade dock att landet fortfarande står inför betydande arbetslöshet.

Senare denna vecka kommer USD/TRY att reagera på ekonomiska data från USA. ADP kommer att publicera de senaste privata non-farm payroll-uppgifterna ikväll svensk tid. Siffrorna kommer att följas av de senaste uppgifterna om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången. Analytiker förväntar sig att siffran har fallit under 400 000 för första gången sedan pandemin startade.

Markit och Institute of Supply Management (ISM) kommer också att publicera de senaste PMI för tjänste- och icke-tillverkande sektorerna. Och på fredagen kommer USA att släppa de senaste non-farm payroll-uppgifterna.

USD/ZAR: teknisk analys

Veckodiagrammet visar att USD/ZAR-paret har sjunkit de senaste tre veckorna i rad. Paret har också flyttat sig under 61,8% Fibonacci retracement-nivån. Det ligger också något över 78,6% retracement-nivån vid 13,12, vilket är cirka 3% under nuvarande nivå. Paret ligger också under alla glidande medelvärden. I detta skede är därför vägen för minst motstånd för paret lägre, och nästa mål är 13,1247.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust