USD/CHF hittar stöd efter mild schweizisk inflations- och arbetslöshetsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 7, 2021
  • USD/CHF-paret sjönk till en viktig stödnivå efter mild schweizisk ekonomisk data.
  • Den schweiziska konsumentinflationen steg till 0,6% i maj medan arbetslösheten sjönk till 3,0%.
  • Paret har bildat en stigande kanal på 4-timmarsdiagrammet.

USD/CHF-paret såg endast marginella förändringar efter de relativt blygsamma uppgifterna om Schweiz inflation och arbetslöshet. Det handlas till 0,900, vilket är något över dagens lågpunkt på 0,8982.

USD/CHF
USD/CHF prisutveckling

Schweiziska arbetslöshets- och inflationsuppgifter

Den schweiziska arbetsmarknaden fortsatte att förbättras i maj i takt med att landet öppnar igen. Enligt den schweiziska statistikbyrån minskade arbetslösheten från 3,2% i april till 3,0% i maj.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Utan säsongsjustering sjönk räntan från 3,3% i april till 3,1%. Det är betydligt bättre än i många andra länder. Till exempel i Storbritannien ligger arbetslösheten på 4,8% medan Tyskland har en andel på mer än 8%. USA har en arbetslöshet på 5,8%.

Uppgifterna ger ytterligare bevis för att den schweiziska ekonomin går relativt bra när landet fortsätter att öppna igen. Samtidigt visade färsk data att konsumentprisindexet (KPI) steg från 0,2% i april till 0,3% i maj. På årsbasis steg KPI från 0,3% i april till 0,6% i maj, i linje med förväntningarna. Den schweiziska inflationen ligger fortfarande betydligt under SNB-målet på 2%.

Uppgifterna kom två veckor efter att SNB:s ordförande, Thomas Jordan, sa att centralbanken skulle kunna utvidga sin balansräkning om det behövs. Banken innehar mer än 1,1 biljoner dollar i utländsk valuta i ett försök att sänka värdet på den schweiziska francen.

Senare den här veckan blir den största drivkraften för USD/CHF de amerikanska inflationsuppgifterna som kommer att publiceras på torsdagen. Uppgifterna från statistikbyrån förväntas visa att konsumentprisindexet (KPI) ökade med 4,7% i maj medan kärn-KPI steg över 3%. Uppgifterna kommer en vecka efter de relativt blandade amerikanska löneuppgifterna.

USD/CHF: teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk analys

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CHF-paret har försökt att studsa tillbaka efter att det sjönk till 0,8930 i maj. Paret handlas längs den nedre linjen i den stigande kanalen som visas i rött. Det ligger också längs det 25 dagars glidande genomsnittet (MA) och på den psykologiska nivån 0,900. Därför kan vi inte utesluta en situation där priset stiger till den övre sidan av den stigande kanalen inom kort.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust