DXY: Dollarindexet steg något efter senaste amerikanska NFP-datan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 4, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet steg något efter de senaste non-farm payroll-uppgifterna.
  • Den amerikanska ekonomin skapade drygt 559 000 jobb i maj.
  • Arbetslösheten föll under 6% medan lönerna steg.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg något efter att USA publicerade de senaste non-farm payroll-uppgifterna (NFP). Indexet steg till 90,65 dollar, vilket är drygt 1% över den lägsta nivån i år.

Non-farm payroll-data

Den amerikanska arbetsmarknaden går bättre när landet öppnar igen. På torsdag visade uppgifter från ADP Institute att landets privata sektor skapade fler än 965 000 jobb i maj. Samma dag visade uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) att antalet initiala ansökningar om arbetslöshetsersättning minskade till den lägsta nivån sedan pandemin startade.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Och idag avslöjade data från BLS att non-farm-arbetstagarna ökade med 559 000 i maj efter att ha ökat med mer än 266 000 under föregående månad. Denna siffra var sämre än den genomsnittliga prognosen på 675 000. Non-farm payroll syftar till löneuppgifterna från USA för samtliga sektorer förutom lantarbetare, privata hushållsanställda och ideella anställda.

Arbetslösheten sjönk till 5,8% i maj efter att ha stigit till 6,1% i april. Vidare sjönk andelen till 61,6% medan det genomsnittliga timlönen ökade med 2,0% i maj.

Dessa siffror gav ytterligare bevis för att den amerikanska ekonomin går relativt bra, hjälpt av de pågående vaccinationskampanjerna och att landet öppnar upp igen. Det har också fått hjälp av Federal Reserve och den massiva stimulans som den federala regeringen betalat ut. Under första kvartalet erbjöd Trump- och Biden-administrationerna sammanlagt mer än 2,8 biljoner dollar i stimulans.

Därför, när arbetslösheten sjunker och inflationen ligger över Feds mål på 2,0%, finns det farhågor om att Fed kommer att skärpa sin penningpolitik. Andra centralbanker som har startat eller signalerat att de kommer att börja strama åt är Bank of Canada (BOC), Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) och Norges Bank.

I tidigare uttalanden har Jerome Powell och andra Fed-tjänstemän ändå signalerat att den nuvarande styrkan i ekonomin är tillfällig.

Teknisk analys av det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att dollarn bildat ett trippelmönster något under 90 dollar. Inom teknisk analys och prisutvecklingsanalys är detta vanligtvis ett positivt tecken. Indexet har också flyttat sig över halsen på detta mönster vid 90,47 dollar. Dessutom har dollar flyttat sig över 25 och 15 dagars glidande medelvärden (MA).

Därför finns det en möjlighet att index fortsätter att stiga när tjurar riktar in sig mot nästa motstånd vid 38,2% Fibonacci retracement-nivån på 91 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust