Guldpriset konsolideras inför breakout när inflationsoron kvarstår

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 19, 2021
  • Guldpriset har bildat ett hausseartat konsolideringsmönster inför FOMC-mötesprotokollet.
  • De viktigaste faktorerna är fallande amerikanska statsräntor och en svagare amerikansk dollar.
  • Även om Fed har fortsatt att bagatellisera inflationstrycket kvarstår viss oro.

Guldpriset har bildat ett hausse konsolideringsmönster inför FOMC:s mötesprotokoll som kommer att publiceras senare idag. De fallande amerikanska obligationsräntorna och den svagare amerikanska dollarn är de viktigaste drivkrafterna.

Guldpriset

Amerikanska obligationsräntor

Samtidigtsom Fed-tjänstemän försökte lindra rädslan för inflation sjönk riktmärket för de 10-åriga statsräntorna från 1,70 på torsdag till 1,60 på måndag. Vissa investerare är dock inte övertygade om Feds argument att den förväntade inflationen är övergående. Därefter har obligationsräntorna återhämtat sig till nuvarande 1,64. Sedan början av veckan har räntan legat inom intervallet 1,62 till 1,65.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den hausseartade konsolideringen för de 10-åriga amerikanska obligationsräntorna liknar guldprisets. Detta är en indikation på att även om Fed-tjänstemännen har lyckats lugna inflationsoron så finns det fortfarande en rädsla för en överhettning av den amerikanska ekonomin på medellång och lång sikt.

Feds ståndpunkt om inflation

Investerare väntar nu på FOMC-mötesprotokollet som planeras släppas senare idag. Fokus kommer att ligga på Federal Reserves resonemang kring den stigande inflationen. Efter att förra veckans amerikanska KPI-uppgifter ökade inflationsrädslan har flera Fed-tjänstemän bagatelliserat inflationstrycket.

På måndagen konstaterade Dallas Feds president, Robert Kaplan, att en höjning av räntorna sannolikt kommer att ske före slutet av 2022. Detta ligger i linje med Atlanta Feds Raphael Bostic som påpekade att den pågående ekonomiska återhämtningen fortfarande är ojämn.

Guldpriset – tekniska utsikter

På timdiagrammet befinner sig guldpriset i ett konsolideringsmönster inför FOMC-mötesprotokollet som väntas senare idag. Det har handlats i sidled sedan början av veckan. Det ligger dock över den stigande trendlinjen markerad i svart. Dessutom handlas det över 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden.

Jag förväntar mig att guldpriset stiger till 1872,25, där det kan uppleva ett visst motstånd. Eftersom rallyt fortsätter kommer priset sannolikt att hitta stöd längs trendlinjen. De positiva utsikterna kommer att förbli så länge som priset ligger över den stigande trendlinjen.

Nedtill i diagrammet kan ett fall under trendlinjen placera stödnivån vid 1862,33. Om det händer kommer linjen att förvandlas till ett motstånd för priset.

Guldpriset
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust